Новите депутати прекрачиха прага на 45-ия парламент

С тържествено заседание започна работа 45-ото Народно събрание. То се провежда в историческата сграда на площад “Народно събрание”.

По Конституция заседанието откри най-възрастният народен представител. Сред новите депутати това е Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

Снимки: БНР, БНТ

Поради липса на електронна система в старата сграда на НС се наложи Зайкова поименно да провери дали има кворум, като прочете имената на всички 240 депутати. Всеки в залата трябваше да каже дали е тук, или да вдигне ръка.

След което Зайкова откри заседанието.

“Народното събрание реши заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че депутатите от 45-ото НС са с добро настроение и имат хумор”, откри заседанието Зайкова, като заяви, че се надява да е добра орисница.

Новите депутати положиха клетва. Беше решено депутатите, които са в изолация или под карантина, да участват дистанционно чрез интернет платформа. Петима депутати, сред които и Слави Трифонов, положиха клетва онлайн.

 

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Време е шоуто да приключи

В декларация от трибуната на Народното събрание на днешното тържествено заседание на 45-ия парламент председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди, че ГЕРБ е готова за властта и призова към отговорност партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

„Време е шоуто да приключи, защото, за разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове, казваме, че сме готови да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите си опоненти. Предупреждаваме, че безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани. Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен. Все още не сме разбрали какво следва след това“.

 

Тошко Йорданов, ИТН: Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат

В изказване от парламентарната трибуна на днешното първо заседание на новия парламент депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов постави под съмнение възможността 45-ото Народно събрание да изпълни пълния си мандат:

„Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара, ще работи толкова, колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро“.

Дори и с кратък мандат Народното събрание ще има важна задача да направи промени в Изборния кодекс, подчерта още Тошко Йорданов. Те обаче изключват промени, свързани с мажоритарния вот, за които се обявиха от ГЕРБ.

„Трябва да се махне това ограничение за секциите в чужбина. Трябва българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата. Трябва да има 100-процентно машинно гласуване. Трябва да се разпусне Централната избирателна комисия и да се избере нова ЦИК. Трябва да има видеонаблюдение на изборите. Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тая зала, мажоритарните избори, колеги, се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма мнозинство и готови промени в Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде 1 лв. на глас“, каза той.

Корнелия Нинова: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

На първото заседание на новото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова постави няколко цели пред новия парламент. Сред тях – внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост и мораториум върху сключването на договорите от сегашното правителство.

От парламентарната трибуна Нинова подчерта още:

„Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки. Нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила – „Има такъв народ“, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави“.

Карадайъ: ДПС би подкрепило кабинет на новите сили в парламента

Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ заяви, че страната ни е в „безпрецедентна ситуация от няколко кризи“. Партията би подкрепила правителство на трите нови политически сили в Народното събрание, ако представи ускорена ваксинационна програма, по-ефективни мерки за защита на населението и бизнеса. „Избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата”. Заедността е заложена в изборните резултати и е общият ни залог за успех. Призоваваме от днес да започне възстановяването на демокрацията и нормалността в политиката“, каза лидерът на ДПС.

Христо Иванов: Отказът да бъде внесен Планът за възстановяване е саботаж

Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“, очерта на първото заседание на новия парламент 10 приоритета, сред които програма за масова доброволна имунизация и мерки за икономическо подпомагане:

„И, разбира се, ключова задача, която стои пред нас в краткосрочен план, е България, така да се каже, да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен изготвеният план с всичките му недостатъци е саботаж. Сега вие се цупите и казвате: няма да внесем този план, всъщност се опитвате на прикриете своя провал“.

Мая Манолова: С мутрите коалиция не трябва да има

Една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тука, е „мутрите вън!”, посочи Мая Манолова в изказването си на първото заседание на новия парламент:

„Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната… не само главните мутри, а и тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има“.

„Тук сме, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. Хората, които се трудят неуморно, за да осигурят благоденствие на своите семейства. Тези хора искат по-малко бюрокрация и повече права. Искат независим съд, който да ги защитава“, обяви още Манолова и подчерта, че от парламентарната група вече са готови с конкретни предложения за законови промени.

Едни от тях ще бъдат в Изборния кодекс, където от партията искат да разпишат дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на избирателен район зад граница. От групата заявиха още и готовност за нови промени в Закона за личната помощ, които да гарантират достойна подкрепа за хората с увреждания, както и в Закона за колекторските фирми и Закона за частния фалит.

Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията, посочи още Мая Манолова.

„Парламентът е най-важната институция на България“, подчерта Манолова, която обеща свободен достъп на журналистите в сградата на НС./БНР