Новите пенсии: Обещания без покритие за част от пенсионерите

Не могат да ни купят със 75 лв. срещу ваксина

Пенсионери от Дупница са на различни полюси относно пенсиите, които са получили през първия месец на новата 2022 г. Както е известно, възрастните хора получиха по-различни суми след направеното преизчисление.
Бившият миньор Александър Ръждев е имал надежди, че пенсията, която ще получава от този януари, ще бъде по-добра от миналогодишната. „Мога да кажа, че засега не съм доволен от това, което получих. Размерът беше горе-долу толкова, колкото тази през декември. Очаквах да бъде повече, но останах разочарован. Чувам от мои приятели, които също са пенсионери, че и те са недоволни. Всички мислехме, че след преизчислението ще започнем да получаваме повече пари, но за момента не се случва. Чух, че скоро размерът на пенсиите може отново да претърпи промяна, но аз лично доста се съмнявам в това. Виждате, че цените скачат и много стоки са с нова цена през няколко дни. То вече за работещите е трудно да се справят със скъпия живот, пък какво остава за пенсионерите“, коментира Ръждев.
Възрастният дупничанин допълни, че според него обещаните 75 лева на пенсионер, ако се ваксинира срещу Ковид-19, няма да помогнат за по-големия брой имунизирани в страната.
„Аз съм ваксиниран и имам зелен сертификат. Направих си ваксината миналата година и в края вече имах и трета доза. Не смятам, че тези 75 лева, които ще се дават на всеки ваксиниран възрастен човек, ще накарат хората от моето поколение да тръгнат да се имунизират. Който иска, ще го направи и без да му предлагат пари. Който пък няма желание, тази сума няма да го изкуши“, завърши пенсионерът.
Тодор Кирилов също сподели, че пенсията, която е получил, не го удовлетворява, особено при повишението на много цени.
„Цените на всичко скачат все повече и повече. Докато пенсиите уж щяха да се увеличат след Нова година, а реално си останаха същите. Не знам защо се получи така. Новите управляващи дойдоха с големи обещания, но засега не виждам да са ги направили реалност. Колкото до тези 75 лева – не могат да ме купят с толкова пари, а дори и с повече. Това – дали да се ваксинираш, или не – си е личен избор и не трябва да ти плащат, за да го направиш“, каза 72-годишният бивш строител, който не разреши да бъде сниман.
Елеонора пък е на обратното мнение, що се отнася до преизчислените пенсии. Тя сподели своята човешка история и подчерта, че въпреки трудностите не е спирала да се труди през целия си живот.
„Според мен преизчислението е много добро и правилно. Лично аз съм доволна от новата пенсия. А тези, които недоволстват, може би ги е мързяло да работят навремето. Много хора, когато бяха в активна възраст, се отказаха от работата си и отидоха по селата на спокойствие и да си работят по градинките. Поради тази причина пенсиите им не са високи и със сегашното преизчисление също няма да им се повишат кой знае колко. Аз имам 45-годишен трудов стаж. Работила съм в бившето ХФК в Дупница, а там не беше никак лесно, дори си беше опасно. Когато започнаха със съкращенията там, вече имах три операции. Затова ме преместиха на трудоустроено място. Да, хората ми дадоха хляб и по-лека работа, но мисълта ми е, че не съм спирала да работя. Взимах по 3,50 лева надница, а накрая получих инсулт. Давах по 100 лева за лекарства и не ми беше никак лесно, но винаги съм се трудила. Някои хора предпочетоха да отидат в Бюрото по труда, да не работят и да взимат някакви там пари наготово“, заяви 80-годишната жена.
Пенсионерката не е ваксинирана и според нея предлаганите 75 лева не са решаващи за това дали някой възрастен човек ще се имунизира.
„Не е лошо, че дават помощ на пенсионерите, които се ваксинират. Това е въпрос на личен избор. Който иска, ще се ваксинира, който го е страх или има друго съображение – няма да го направи. Дано продължат да ни дават и тези добавки към пенсията, които са заради пандемията, защото са ни в помощ“, завърши възрастната дупничанка.

Димитър ИКОНОМОВ