Новите сметки за ток плашат и кмета на Бобов дол

Елза Величкова

И община Бобов дол ще иска компенсации от държавата заради поскъпването на тока. „Опасявам се, че няма да можем да се справим със сметките за тока. Все още не са дошли фактурите с изчисленията по новите цени, но ще е трудно. Едва ли ще се справим. Напълно подкрепям колегите, които са подели инициатива да искат компенсации от държавата и вече пишат писма до министър-председателя и министъра на финансите. Още утре и аз ще изпратя писмо”, каза кметът на миньорската община Елза Величкова.

Както писахме, редица местни управи в страната алармираха, че поскъпването на ел. енергията поставя общините в изключително трудно положение. Опасенията са, че най-засегнати ще са малките общини, които през зимния период няма да могат да си платят тока. Заради по-високите цени на тока има опасност някои общини да останат без улично осветление. Както и да не достигнат средствата за ясли, детски градини, училища, социални услуги, старчески домове и т.н.

Проблемът е бил обсъждан преди дни на среща на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с представители на Министерския съвет. От сдружението настояват държавата да увеличи средствата за електроенергия в бюджета.

Юлияна КОЛЧАКОВА