Новият зам. областен Райчо Цветин работи за директна автобусна линия между Рила и Кюстендил

Райчо Цветин – заместник областен управител на Кюстендил

 

Подобряване на транспортните връзки между малките общински центрове в Кюстендилска област e основен приоритет за новия заместник областният управител Райчо Цветин, който бе представен вчера. Той даде за пример общинския център Рила и областния град Кюстендил, между които няма директна автобусна връзка. „Хората пътуват през Дупница или през Благоевград. Когато човек тръгне сутрин рано от Рила, целият му ден отива в пътуване или в пребиваване в областния център. В тази линия трябва да се помисли за промяна”, каза Райчо Цветин. Според него за областта е необходимо държавата да предприеме действия относно спецификата на малките и погранични общини в България. Трябва да се обърне внимание върху субсидиите за училищата, за читалищата и потребителните кооперации.

Новият заместник-областен управител на Кюстендил ще отговаря още за културно-историческото наследство и вероизповеданията, околната среда, транспортните връзки, държавни и общински имоти. „Проблем в малките общини е и голямата безработица, липсата на трайни работни места. Трябва да работим за привличане на стратегически инвеститори”, заяви Райчо Цветин. По думите му МС вече е гласувал варианта приключване на приватизацията, като само отделни части ще бъдат приватизирани, в същото време вече са налице примери за одържавяване на стратегически отрасли, важни за икономиката, за държавата и за населението, както е в демократичния свят.
Заместник областният управител е от град Бобошево, женен, с две деца – на 7 и на 14 години. Съпругата му е началник на отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ при ДСП – Благоевград, била е директор на ДСП – Рила.От 2011 до 2015 година е председател на Общински съвет – Бобошево, а от 2015 г. – общински съветник.