Новият сезон в клубния волейбол стартира в уикенда 14-15 октомври със Суперкупата

Клубният волейбол в България да стартира в уикенда 14-15 октомври, решиха на свое заседание клубовете от Efbet Супер Волей. По традиция, стартът ще бъде даден със Суперкупа на страната.

“Всички виждаме как нивото на родното първенство скочи драстично и като класа на отборите, селекции, бюджети и зрителска аудитория. По-голямата част от двубоите през миналия сезон бяха непредсказуеми, както се очаква да бъде и през новия сезон. Затова с колегите решихме да въведем нов формат на Суперкупата на България с 4 отбора. Този формат не е нов-той е вече добре известен в Италия. Шампионът, носителят на Купата и финалистите ще открият сезона. Домакин от тук насетне ще бъде отборът, който е станал шампион, така че това издание ще бъде в Бургас с участието на “Нефтохимик 2010”, “Хебър”, “Дея спорт” и “Левски София”, тъй като отборът от Пазарджик игра и в двата финала и вземаме следващия в класирането от редовния сезон. С два полуфинала и финал, които съм убеден, че ще бъдат много интересни – ще дадем старт на новия сезон. Какво по-хубаво от два дни волейболен празник за начало, убеден съм и с пълна зала. А седмица по-късно започва и самото първенство”, обясни едно от основните решения президентът на НВЛ Живко Желев.

Другото ново е свързано с промяна форматът на плейофите за титлата. В продължение на много години полуфиналите и финалът се играеха до 3 победи от 5 мача като в рамките на 24 часа се изиграваха по 2 срещи в град.

“Запазваме системата до 3 победи от 5 срещи, но вече ще се играе по един двубой през 72 часа с размяна домакинствата след всяка среща. По този начин, ще могат играчите да се възстановят много по-добре, интригата да се засили, а нивото на игра да бъде отново високо. В досегашния формат-умора винаги имаше след първите двубои и това се виждаше веднага във вторите срещи. Продължителността на първенството ще бъде до 15 май, а не както досега до края на месец април”, допълни Желев.

Приет бе Правилникът за новия сезон в шампионата. Въведени бяха и допълнителни лицензионни условия.