Новият Mercedes-Benz Citan е последният с ДВГ

Новото второ поколение на Mercedes-Benz Citan, което бе разкрито преди пускането на пазара в Германия следващия месец, ще бъде последният модел от Mercedes-Benz Vans, предлагащ двигател с вътрешно горене.

Побратимен с Renault Kangoo и предлаган като Panel Van или Tourer MPV, Citan ще бъде на цена от по-малко от 20 000 евро (17 100 британски лири) в най-основната си форма, но скоро ще пусне луксозна пътническа версия, наречена T-класа, както е визуализирана от смело оформена концепция по-рано тази година.

Малкият миниван е значително преработен, за да го приведе в съответствие по-очевидно с гамата от леки автомобили на Mercedes. Компанията подчертава „мускулестите рамене“ на автомобила и „удивителните арки“ като отличителни характеристики, но подчертава, че лекотата на използване остава основен приоритет.

Стандартната версия е с дължина 4498 мм, предлагайки товарен отсек с дължина 3050 мм във варианта на миниван, но ще последват варианти с къса и удължена база, включително вариант Mixto с формат за полутовар и един пътник.

Две нива на оборудване са налични от старта – Base и Pro, като Mercedes обещава „системи за комфорт и удобство, познати от леките автомобили“. И двете версии обаче ще запазят полезността си, за да гарантират дистанция от по-премиум ориентираната Т-класа и електрическия EQT, който се очаква следващата година.

Опциите за двигатели с вътрешно горене включват позната гама от бензинови и дизелови четирицилиндрови агрегати, вариращи от 74 до 129 к.с.

Изцяло електрическият eCitan ще бъде пуснат в края на 2022 г. с очакван пробег от близо 300 км и от 10-80% време на зареждане от 40 минути. Допълнителни подробности за задвижването му не са потвърдени, но е много вероятно да се използва същият двигател с мощност 101 к.с. и 44 кВтч батерия като неговия събрат Renault./ ams.bg