Нови бомбени заплахи в училища в цялата страна

police

Нови имейли със заплахи за поставени взривни устройства са получени и днес в училища в цялата страна.

От МВР уточниха, че през днешния ден такива имейли са получени в училища в София и Плевен.

По-рано днес пък сигнал за бомба беше подаден за столичното 22-ро училище. Там обаждането е било по телефон около 6 часа сутринта. Заради това училището днес остава затворено.

В столичното 18-о училище с изучаване на източни езици “Уилям Гладстон” учебният процес беше спрян след получена заплаха за поставено взривно устройство. Сградата на училището ще бъде отворена утре след 10 часа, като учебните занятия ще продължат по програма.

Учениците от професионалната математическа гимназия в Бургас са освободени от занятия след сигнал за бомбена заплаха. В 11.27 часа е  получен сигнал и за поставено взривно устройство в бургаска английска гимназия. Сигналите към момента в Бургас са два.

Вчера десетки училища в цялата страна получиха имейли със заплахи. Отговорност за това пое неизвестна организация, в чийто профил в приложението Телеграм има призиви за насилие.

Около 30 са вече получените имейли в София със заплахи за поставени взривни устройства. Това научи БНР от близки до разследването на случая.

Сигналите са получени само в училища и в УНСС.

Решението дали да продължат занятията обаче се взема от директора. На места учениците са освободени , но в някои училища занятията продължават.

По случая работят от ГДБОП в координация с международните си партньори.

 

Водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това заяви в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му заплахите не са истински, а подобни атаки получават паралелно много европейски държави, не само България.

Страната ни е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и Съединените щати, които работят по установяването на източника на имейлите.

“Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Гугъл. На свой ред тези имейли, които са регистрирани в Гугъл, са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се установи източникът. По това работят американските служби в момента и тъй като Гугъл е тяхна отговорност, те трябва да установят откъде идват тези имейли, регистрирани в Гугъл.

Ние няма как това да го установим на територията на България. Сега предположения, предположенията са най-различни. Водещата теория общо взето е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин”, каза Демерджиев.

До прекъсване на изборния процес в неделя няма да се стигне, увери вътрешният министър:

“Ще се прекъсне изборният процес, само ако има реална опасност. До момента в тези сигнали, които сега се подават и обработват, няма реална опасност. Те са абсолютно идентични по съдържание, мултиплицират и се подават до възможно най-много адресати”./БНР