Нови два Центъра за настаняване от семеен тип изграждат в община Симитли

Социалните услуги ще са в селата Брежани и Полена

Две нови социални услуги предстои да бъдат разкрити в община Симитли – Център за настаняване от семеен тип,  в селата Брежани и Полена.  Непосредствено след успешно реализираната услуга в село Железница за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, общинската администрация подготвя разширяването на спектъра от социални услуги, обхващащи най-рисковите групи – хора с деменция, деца и възрастни с психически и физически увреждания. “Подкрепата на възрастните хора и децата от най-рисковите групи винаги са били приоритет за Община Симитли” – каза в ефира на Радио Благоевград Ивайло Гоцев – директор на Заведенията за социални услуги в Общината.

В края на миналата година са отпуснати 800 000 лева за новите центрове, а съвсем скоро са предоставени авансово още 130 000 лева за започване на ремонтите на сградите. Сградите, които ще се ползват са бившето училище в село Полена и Здравната служба в село Брежани. Те ще бъдат напълно ремонтирани и реновирани като практически ще бъде изградена съвсем нова среда, адаптирана за нуждите на хората със специални потребности. “Предвижда се и изграждането на асансьори, които ще осигурят достъпната среда за тези хора.” – каза Ивайло Гоцев. Той потвърди, че в момента текат процедури за избор на фирми изпълнители.

“В средата на годината се надяваме да имаме настанени вече първите домуващи” – каза Ивайло Гоцев и изрази удовлетворение и благодарност от съвместната работа с Агенцията за социално подпомагане. Освен, че хора със специални потребности ще намерят новия си уютен и грижовен дом, положителното е, че в селата Брежани и Полена ще бъдат разкрити и нови работни места.

Източник:Радио Благоевград