Нови открития! Тайни на античния град Партикополис изплуваха в Сандански

Нови открития за живота и бита в античния град Партикополис направиха музейните работници в Сандански. Новината идва в навечерието на Празника на археолога 14 февруари.

В разгара на пандемията от Ковид-19 експертите от Археологически музей-Сандански с филиал Музей на историята-Мелник насочиха усилията си към обработката на ценни находки, извадени от фондовете.

„Бяха индетифицирани над 250 музейни единици. Въпреки че тези предмети са открити отдавна, задълбочените проучвания върху тях разкриха нови данни за бита на населението в античния град“, съобщиха музейните работници.

Жителите на Партикополис, в по-голямата си част тракийци от племето меди, възприели характера и поведението на римски граждани, не са забравили своите традиции и връзката им с обожествения воин-конник, представяйки го върху своите лампи, а също така – отношението си към бижутата и доброто вино, наливано с кани и съхранявано в амфори, сочат новите открития на музея в Сандански.

„Самото бижутерско производство също ни показа новости. Една от тях е поставянето като гробен дар на гривни и други бижутерски изделия – копчета и апликации от изключително редкия минерал гагат – камък, който древните са свързвали със задгробния живот“, коментират изследователите на древния Партикополис.

Идентифицирането на някои предмети е показало и присъствието на готи, заселили се тук и показали своето отношение към стъклото и производството на дребни маниста, някои от които с позлата. „Установи се и още една рядка бижутерска техника – с цел закрепване на скъпоценния камък към плитката и фина касета, като свързващ материал да се използва разтопено стъкло (пръстен с камък)”, посочват експертите от Сандански.

По думите им са били идентифицирани и изключително редки елементи от бронз, свързани с облеклото: свързващите части от военни брони, както и бронзови фибули, предпочитани от готското население и много редки за нашите земи; сребърни накити и предмети, свързани с изповядването на езически култове и раннохристиянски поменални практики.

Когато условията позволят, част от предметите ще бъдат представени пред публика и включени в постоянната експозиция на Археологическия музей в града.

Тайнственият античен град Партикополис под Сандански нашумя през последните десетилетия. Той е основан след завоюването на Балканския полуостров от римляните. В далечни времена градът се управлявал от съвет, наброяващ 80 сенатори. Колегии от по 5-6 души, нещо като съвременните комисии, се занимавали с наболелите проблеми. Населението се деляло на три категории – пълноправни граждани, чужденци и роби. Имало и земеделци, които обработвали околните земи.

Векове по-късно градът се превръща във важен християнски център. Неговата история все още крие тайни – ето защо Партикополис е  „гореща точка“ за археолозите.