Нови спешни центрове строят в Бобов дол и Кюстендил

Чисто нови центрове на Спешна помощ ще бъдат построени в Кюстендил и Бобов дол. Всички останали филиали в областта ще бъдат основно ремонтирани. Това съобщи за „Вяра“ директорът на ЦСМП-Кюстендил д-р Албена Рапатинска във връзка с проекта за модернизация на сградния фонд на Спешна помощ в цяла България. По ОП “Региони в растеж” напълно обновени и модернизирани ще бъдат 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в това число 27-те центъра за спешна помощ с техните 170 филиала. Общият бюджет е близо 160 милиона лева, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ресорният министър Костадин Ангелов символично даде старт на проекта на 9 февруари с първа копка на нов Спешен център в гр. Бяла, Русенско.

Припомняме, че Центърът за спешна медицинска помощ в Кюстендил бе първият в страната, който още през 2017 г. подготви всички необходими документи за строителството на нови централен филиал в Кюстендил и филиал в Бобов дол и за реконструкция на съществуващите помещения на спешните центрове в Дупница, Сапарева баня, Невестино и Рила. Местните общински съвети още тогава дадоха съгласието си и предоставиха подходящи за реконструкция или ново строителство помещения и терени. Всички филиали бяха разгледани, измерени и адаптирани по изискванията на проекта по отношение на площ, местоположение, електрическо захранване и др. Строителните и ремонтни дейности вече могат да станат факт с официалното стартиране на проекта от Министерството на здравеопазването.

Както знаете, в началото на месец януари помещенията на Центъра за спешна помощ в Бобов дол бяха обявени на търг от синдика на фалиралата МБАЛ „Д-р Стоян Сантев“. Това доведе до напрежение заради опасността миньорският град, който преди години остана без болница, сега да се лиши и от неотложна помощ. На спешна сесия Общинският съвет реши община Бобов дол да участва в наддаването, обявено за 25 януари. Търгът обаче се провали – общината бе отстранена от синдика, защото е собственик на капитала на дружеството, а другите кандидати се отказаха.