Нови успехи за художници от дупнишкото ателие „Дон Кези”: Карина Спасова спечели златен медал от конкурс в Иран, а Габриел Зашев – сребърен

Карина Спасова

Малките художници от Арт ателие „Дон Кези” в Дупница Карина Спасова и Габриел Зашев се доказаха и на Международния конкурс за рисуване “Чисти ръце” в Иран. 13-годишната Карина спечели златен, а Габриел – сребърен медал.

Габриел Зашев

Церемонията по закриването на Международния конкурс за рисуване “Чисти ръце” в Иран завърши с обявяването на победителите. Около 9000 национални и международни творби са били изпратени до секретариата на фестивала, от които 1700

национални и международни творби достигнаха до финалния етап на съдийството. Съдиите на Международното състезание по живопис бяха Seyed Mehdi Mojtahed, Masoumeh Fazeli Moqaddas, Parvin Ghhremani Nejad, Sohrab Khajehnejad, Hajar Aalami, Alireza, Pakdel, Maryam Khalesi, Mojgan Shamimi и Mohammad Hassan Aalami. В последния етап журито избра 350 творби както в националните, така и в международните секции, от които бяха избрани победителите. Нашите талантливи деца Карина Спасова и Габриел Зашев спечелиха за България и Дупница съответно златен и сребърен медал”, каза художничката Елена Марулевска, която е и преподавателката в ателието. Тя допълни, че Карина и Габриел са първи братовчеди и носят таланта в гените си.

Наградената рисунка на Карина

Карина посещава ателието от малка, когато е само втори клас, малко след нея се записва и Габриел.

„И двамата показват завиден талант. Още в пети клас Карина вече владее много живописни техники, от които акрилната й се удава най-много. Като един истински художник тя умело пресъздава всякакви сюжети от реалността, но е надарена с креативност и фантазия, които й помагат да е перфектна и във фантастичните и абстрактни сюжети. Габриел обича и графиката, и живописта. Той е едва пети клас, но талантът му го отвежда много напред.

Рисунката на Габриел

Творбите му са зрели и надминали възрастта му. Обича историческите тематики. Той е невероятен портретист! И двамата художници Карина и Габриел ги очаква голямо бъдеще в сферата на изкуството. Още сега имат десетки постижения – призови места и награди от национални и международни конкурси. Дупница може само да се гордее с тях и не само… Всички таланти от ателието заслужават внимание и респект към това, което създават и правят за града ни. Сигурна съм, че техният талант и успехи няма да останат незабелязани!”, коментира Елена Марулевска. Това е пореден успех за школата и за двамата й възпитаници.

Юлияна КОЛЧАКОВА