Новото Audi SQ5 получи 347 коня

Германският производител Audi представи новото поколение на спортния кросоувър SQ5, което разчита на турбодизелов двигател. Той трябва да се превърне в алтернатива на бензиновия мотор, с който обикновено се оборудват подобни модели.

Новото Audi SQ5 TDI разполага с 3,0-литров V6 агрегат, работещ по схемата “мек хибрид”. В случая дизеловият двигател е оборудван с турбина и електрически компресор, който се захранва от отделна 48-волтова мрежа и литиево-йонна батерия, вградена в пода на автомобила.

Електрическият компресор компенсира забавянето на турбината при ниски обороти, като помага при стартиране и ускорение. Скоростната кутия е 8-степенен автомат, който работи с фирмената система за задвижване на четирите колела quattro. При нея разпределението на въртящия момент е в съотношение 40:60, но при нужда до 70% от тягата може да се прехвърли на предна ос, а до 85% – на задната.

Силовият агрегат развива 347 к.с. и 700 Нм въртящ момент, което е със 7 к.с. по-малко и в 200 к.с. повече от бензиновата версия. Дизеловият кросоувър на Audi ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди, което е с 0,3 секунди по-бързо от SQ5 с бензинов двигател TSI. Максималната скорост традиционно е ограничена на 250 км/ч.

За подобряване на устойчивостта на кросоувъра помага система за контрол на векторната тяга, която забавя въртенето на вътрешните колела. Като опция се предлага активен заден диференциал.

Освен това, SQ5 TDI е оборудвано със снижено с 30 мм окачване с електронни амортисьори (адаптивното окачване се предлага като опция), превключвател на режимите на движение, 20-цолови джанти, спирачни дискове с диаметър 375 мм и усилени спирачни апарати. Продажбите на кросоувъра трябва да започнат през лятото на тази година. Вече са ясни цените в Германия, където те стартират от 67 500 евро.

 

 

Източник: topgear.bg