Новото Peugeot 208

Новото Peugeot 208 е неразпознаваемо на външен вид и по отношение на техниката. Малкият автомобил ще има електрическа версия и дигитален кокпит с 3D ефекти 

Новото поколение на Peugeot 208 ще има премиера на автосалона в Женева – върху новата платформа CMP. Малкият автомобил вече ще се предлага само с пет врати. Друга новост: няколко месеца след версия с двигател с вътрешно горене на 208 ще се появи и електрически вариант на кола – с идентичен външен вид.  Пазарният старт на модела ще бъде в края на 2019 г., а французите засега не дават информация за цените. При поглед отстрани впечатление правят по-дългият преде4н капак и вертикалната задна колона. Както при класическото 205 GTi и тук върху задната колона е поставен надпис на съответния вариант на оборудване. Новото 208 е с четири сантиметра по-дълго, но и с три по-ниско от актуалния модел. В зависимост от версията джантите му са между 15 и 17 цолови. При GT-Line и електрическата версия джантите са черни. Масивната задница е доминирана от черна ивица – тя се простира между малките LED-задни светлини и кара автомобила да изглежда по-широк. Bis С изключение на базовата версия всички 208 има сдържан заден спойлер.

На външен вид Peugeot са променили изцяло 208 – симпатичният и миловиден дизайн на предшественика вече е минало. Вместио това малкият автомобил на французите е заимствал елементи на флагмана на марката 508. Към тях спадат характерните дневни светлини, които се простират до бронята и обозначение на модела върху предния капак. Последният детайл е почит към 204 и 304 от 60-те и 70-те години. V-образната решетка е пораснала и е с акценти в цвета на автомобила. Под нея има широк вентилационнен отвор. Като цяло 208 изглежда значително по-агресивно. Подписът а ла лъвски нокти на задните светлини е от актуалните модели на Peugeot.

В интериора 208 също е заимствал елементи от 508. Това е типичният за марката i-Cockpit с мини волан и дигитални уреди – стандарт за французите от известно време. на средната конзола класическата ръчна спирачка е заменена от електронна паркинг спирачка.  При по-високите нива на оборудване вътре има пиано лак и меки повърхности. Базовата версия „Life“ е с обикновени аналогови уреди. Вместимостта на багажника е 270 литра.

Дигиталният дисплей в 208 е 10-инчов. Инфотейнмънт системата е с 5-инчов монитор в базовата версия, в „Allure“ със 7-инчов, а в топварианта GT-Line – с 10-инчов тъчскрийн. В зависимост от оборудването системата владее Mirrorlink, Apple CarPlay и Android Auto. Има възможност за индуктивно зареждане на смартфони, 4 USB букси и букси за зареждане за пасажерите на задната седалка.

Новото 208 използва новата CMP, която намалява теглото му спрямо предшественика с 30 кг. Аеродинамиката на модела също е подобрена. Peugeot предлага 3-цилиндров мотор с работен обем от 1,2 литра с две степени на мощността: 75 к.с. с 5-степенна механична скоростна кутия и 100 к.с. с 6-степенна механична трансмисия. Опционално се предлага и автоматична предавателна кутия.  Временният топвариант GT-Line е със 130 к.с., а трансмисията му е 8-степенна автоматична. Peugeot ще предлага само един дизелов вариант с 1,5-литров 4-цилиндров двигател със 100 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. Бъдещата GTi-версия вероятно ще е с 220 к.с. Няколко месеца след премиерата си – през 2020 г. – 208 ще се появи с изцяло електрическо задвижване. макар, че ще е базиран на платформата за електромобили e-CMP, моделът ще е с идентичен външен вид. Литиево-йонната батерия ще е разположена в пода на автомобила, така че предлаганото място също няма да е различно в сравнение с версията с двигател с вътрешно горене. Техниката на модела ще е идентична с тази на DS 3 Crossback. Електромоторът е със 136 к.с., а батерията му с капацитет 50 кВтч. позволява пробег по WLTP от около 340 километра. С максимален въртящ момент от 260 Нм електрическият малък автомобил ускорява с спортен режим за 8,1 секунди от 0 до 100 км/ч. На станция за бързо зареждане 208 зарежда за 30 минути 80 процента от батерията си, а у дома зареждането трае  16,5 часа. С уолбокс времето за зарежда е 5 часа. Peugeot признаха, че електрическата версия ще бъде значително по-скъпа, но заради ниските разходи за поддръжка ще си струва. Французите дават гаранция на батерията от 8 години или 160 000 километра.

 

 

 

Източник: autobild.bg