Нов ковид сектор с 20 легла подготвиха в Перник

Нов болничен сектор за лечение на заразени с коронавирус е подготвен в Перник, съобщи директорът на РЗИ д-р Александър Златанов, цитиран от БТА. Той е разположен в бившата Минна болница, която сега се стопанисва от най-голямото здравно заведение в областта МБАЛ „Рахила Ангелова“.

Новият сектор има 20 легла и необходимото оборудване, включително и кислород. Той е направен със средства на МБАЛ. Дванадесет легла е предоставила община Перник. Търсят се още концентратори и дихателни апарати.

Чрез вътрешно преструктуриране и външен персонал се осигуряват лекари и сестри. Новият сектор ще заработи при необходимост. Засега има 26 свободни легла в здравните заведения в региона, в които се лекуват COVID болни, уточни д-р Златанов.

Подготовката на новия сектор за хоспитализация е превантивна мярка при евентуално повишаване на заболеваемостта и необходимост от болнично лечение.

Активни към момента са 1057 случаи на болни с коронавирус в Пернишка област. От тях 846 са на домашно лечение и 211 са хоспитализирани.