Нов надпис като злато грейна на читалището в кюстендилското село Жиленци

Чисто нов надпис грейна на фасадата на Народно читалище „Димитър Каляшки – 1920“ в кюстендилското село Жиленци. Златистите букви, с които се обозначава сградата като културно средище смениха старата и вече поовехтяла ламаринена табела.

“Планувано бе това да се случи по повод 100-годишнината на читалището, но по независещи от нас причини новият надпис е факт в навечерието на 101-ата годишнина”, сподели Виолина Стоименова, секретар на читалището в Жиленци. По думите й отлагането се наложило заради ковид- пандемията и противоепидемичните мерки през последната година и половина.

Автори на надписа са служителите на общински отдел „Култура и духовно развитие“ Георги Бенгаров и Евгени Паунов, на които тя благодари сърдечно. “За нас бе важно да бъде изписана думата “народно” защото НЧ като абревиатура затруднява хората – какво точно означава. Важен е и цветът на буквите, те са в нюанс, близо до златисто жълтото, така че да се забелязват отдалече.

Надяваме се по този начин да привличаме повече жители и гости на селото”, каза още Стоименова. И си пожела след още 100 години читалището все още да е тук – за да я има културата и просветата, за да я има светлината в живота на жиленчани.

Краси Ценкова