Ноемврийски музикални дни в Перник

С неделно матине на камерен оркестър “Орфей” днес ще бъдат открити Ноемврийските музикални дни в Перник. Концертът ще се проведе в Двореца на културата и ще започне в 11 часа. Като солисти ще гостуват Уанг Бо – сопран от Китай, басът Любен Байчински и флейтистките Юлия Милева и Мария Маргинска.

Акцент в програмата на тазгодишните ноемврийски музикални дни е първата среща на балканската камерна музика. Музикалното събитие ще бъде на 24 ноември. То се реализира в партньорство на Съюза на българските композитори и Община Перник, като намерението е форумът да се провежда ежегодно.

„И тази година ние започваме с музика от четири балкански страни. Това са Албания, Гърция, Турция и България. Мотото е „Духовни мостове”, каза диригентът на Камерен оркестър „Орфей” Райчо Христов. Ще бъдат представени албанският композитор Танас Чачи, Костас Вароцис от Гърция, Йосджан Сьонмез от Турция и българските композитори Йордан Гошев и Михаил Пеков.Техни произведения ще прозвучат в изпълнение на камерен оркестър “Орфей”, струнен квартет “Фрош”, пианиста Иван Керековски и цигуларя Йосиф Радионов.

„Така че имаме една пъстра, интригуваща музикална програма . И това е едно великолепно начало според мен”, добави Райчо Христов. Ноемврийските музикални дни ще завършат със съвместен концерт на Духовия оркестър и Оркестъра за народна музика към Двореца на културата на 25 ноември./БНР