НСИ ревизира надолу данните за БВП

Националният статистически институт ревизира надолу данните за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на миналата година.

Спрямо предварителните данни икономиката е отбелязала ръст от 3,1 на сто спрямо същия период на 2018 година. Експресните оценки обаче показаха ръст от 3,5 на сто.

Според ръководителя на НСИ Сергей Цветарски „разликата не е толкова голяма“ и манипулация на данните няма. Причината за разминаването е непълнота в данните за вноса на петролни продукти. За разлика от традиционното съобщение този път бе насрочена пресконференция, тъй като националната статистика бе обвинена в манипулация на данните. Обвинението дойде от левицата, според която растежът на БВП за последното тримесечие на миналата година е 3,3 на сто на годишна база, а не 3,5 на сто – каквито са експресните оценки на Националния статистически институт. От БСП се позоваха и на съобщение от БНБ, където в графата за възможни грешки при данните за платежния баланс е посочено числото от 3,3 млрд. евро.

От статистиката обясниха, че имат нова методология за отчитане на вноса, която променя данните и затова отклонението е по-голямо от традиционното.

На годишна база ръстът на икономиката за третото тримесечие също претърпя низходяща ревизия до 3,2% от 3,7% предишна експресна оценка на НСИ./БНР