Няколко улици в Дупница останаха без вода за 30 часа във вторник и сряда

Два екипа работиха цял ден вчера, за да пуснат водата на дупничани.
  • Усложнения при свързването на новите водопроводи на ул. „Метоха” са причината за нарушеното водоподаване в района

  • Управителят на ВиК-Дупница: След ремонта авариите в този проблемен участък ще приключат

 

Няколко улици в Дупница останаха без вода близо 30 часа. Живеещите на една от главните улици в града – „Николаевска”, както и тези на „Метоха”, „Орлинска” и „Ген. Георги Тодоров” нямаха водоподаване от 8 часа във вторник до 14,30 часа в сряда. Причината за това беше свързването на новите водопроводи и отклоненията по улица „Метоха”. Първоначално се очакваше, че ремонтните дейности ще приключат във вторник вечерта, но са възникнали усложнения, поради които много дупничани останаха без вода доста време.
От рано сутринта в сряда два екипа работници започнаха работа и успяха да свържат отклоненията към главната водопреносна мрежа.
Както вече сме писали, улица „Метоха” не е ремонтирана никога, откакто е изградена. Двата водопровода под нея пък са полагани преди повече от 50 години. Предстои асфалтиране на участъка, както и на цялата улица.
От пресцентъра на община Дупница бяха предупредили за спирането на водата във вторник. Забавянето обаче изнерви дупничани, които два дни „подпалиха” телефона на местното ВиК.
„Звънях няколко пъти във ВиК-Дупница, но ми казаха, че това е работа на фирмата, която прави ремонта на улицата. Беше съобщено, че във вторник следобед ще имаме вода, а вече сме сряда по обяд и все още от чешмите ни не тече нищо. Дано скоро ни я пуснат, защото сме 21-ви век и не може да се живее 30 часа без вода”, недоволстваше Ваня Димитрова.
След 14 часа вчера водата беше пусната, като в началото налягането беше по-слабо. В по-късните часове водоподаването бе възстановено в пълния му обем от допустим дебит.
Управителят на дупнишкото водно дружество инж. Илия Илиев бе категоричен, че след подмяната на водопроводите в района вече няма да има толкова чести аварии.
„Доста хора се обаждаха при нас както във вторник, така и в сряда до обяд. Въпреки че беше предупредено, гражданите питат, което е нормално. Обяснихме им, че двата нови водопровода са положени отдавна, но трябва време, докато се свържат към главната мрежа. Трябваше това да се случи до вторник вечерта, но колегите малко се позабавиха, такива неща се случват. Знаете, че там имаше много чести аварии, тъй като водопроводите бяха много стари. Всички се надяваме, че след подмяната им ще забравим за проблемите. Не е приятно да нямаш вода толкова време, но това се прави за добро. Така беше преди време и с ремонта в жк „Бистрица”, където хората проявиха разбиране”, каза пред „Вяра” шефът на ВиК-Дупница.
Той допълни, че въпреки ремонтните дейности на много места в града, в близките дни не се очаква спиране на водата в други райони.