Н. Бързанов, Иво Костов, Иван, Георги  Попов… сами ремонтираха изтърбушен път в Говедарци

След пороите пътят е в окаяно състояние, кметът Шуманов само казва: „добре, добре…”, твърдят местните хора

 

Жители на Говедарци запретнаха ръкави и сами ремонтираха едни от най-плачевните улици в самоковското село.

Георги Шуманов

Целта им бе да има нормален достъп до улиците на пешеходци и автомобили.  Местните хора започнаха сами да запълват дупките по най-разбитите улици, които чакат ремонт години наред.

Жителите се организирали сами със собствени средства и труд да запълнят дупките. С помощта на Николай Бързанов, Иво Костов, Иван, Георги Попов и други свои съселяни, които имат имоти в селото, хората поправиха що-годе черния път, успореден на ул. „Георги Димитров“ в селото. „Заради липсата на средства в бюджета на Самоковска община ремонт на пътя в селото не е правен от години“, заявиха за „Вяра“ жители и изпратиха снимки от акцията.

Организирали се сами, защото им омръзнало да чупят колите си по разбитите улици, по думите им. Жителите на селото многократно сигнализирали в кметството на селския кмет за проблема с черния път и дупките на моста, но без резултат по думите им. „Време бе сами да си помогнем. Преди избори кандидат-кметове ни чукат по вратите: „Гласувайте за мен“, а днес, като поставиш пред кметовете подобен проблем, вдига рамене. Затова вложихме доста труд и време, тъй като след проливните дъждове пътят е в окаяно състояние.

Въпросната отсечка никога не е била асфалтирана, но дъждовете изровиха този участък и преминаването бе невъзможно дори за високопроходими автомобили. Заради поройния дъжд затлачен беше мостът на ул. “Георги Димитров“, от калните наноси водата тръгна надолу по черния път и се изрови до неузнаваемост. Това са малка част от последиците от пороите, сподели Николай Бързанов. „Спряхме да чакаме неволята, за да има що-годе приличен път до къщите ни. Много от нас се трудят доброволно за ремонта на черния път. С приятели и с подръчни материали отново запълвахме изровения участък. С кола е невъзможно да се минава. Обаждах се няколко пъти на кмета на селото, той ми отговаря: „Добре, добре“ и всичко е до там. До моста трябваше да има една голяма шахта и водата да се отбива в реката. В общинския бюджет не се гласуват и отпускат средства, за селата нищо не се прави, а всички плащаме данъци”, споделиха още жителите. „Селото е обявено за курорт с местно значение. Говедарци е едно от стратегическите села и туризма. Добре беше да се развива. Много чужденци закупиха и построиха къщи. Как с тези проблеми като водопровод, канализация, инфраструктура ще накараме туристите да се чувстват наистина като в курортно село?“, питат хората. Според туристите инициативата на местните хора е похвална.