Обвиненият за ощетяването на 227 души с 4,5 млн. лв. Георги Близнаков от Дупница: Търся си читав адвокат

Георги Близнаков

Собственикът на „Дупнишка популярна каса” чака до дни обвиниителния акт

Дупничанинът Георги Близнаков, обвинен за ужилването на 227 вложители в „Дупнишка популярна каса” на стойност 4,5 млн. лева, си търси читав адвокат, събощиха източници на в. „Вяра. „Георги Близнаков отложи получаването на обвинителния акт с 5 дни защото си търси читав адвокат. Точно така е пуснал молбата си в деловодството на Окръжна прокуратура – Пловдив”, съобщиха читатели на в. „Вяра”.

Припомняме, повече от година прокуратурата разследва измамите в „Дупнишка популярна каса” и хората, участвали в тях за незаконна банкова дейност с хиляди левове влогове във фалиралата през 2016 г дупнишка пирамида и отдаване на кредити с лихви без право от БНБ. Още през април прокуратурата иззе договори на фирмата на Близнакови „Феникс СБ” за кредити срещу лихва от 2 лева на ден, раздавани под логото на кухото дружество „М-Кредит”. Клиенти се оплакаха и от агресивни събирачи на дългове. От Българска Народна Банка заявиха, че фирмата не е в списъка с лицензираните за кредитна дейност, но нямало доказателства, че дават повече от допустимите за всеки бизнес заеми.

Припомняме, 227 лица от Дупница, региона и чужбина са вложили срещу висока лихва между 14-18% 4,5 млн. лв. в Дупнишка популярна каса. Те обаче не са получили обратно нито лихвите, нито сумите. Схемата е действала на принципа на някогашните пирамиди, съобщи в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов и шефът на полицията Христо Разсолков при ареста на Близнакови. Двамата съпрузи са с повдигнато обвинение за данъчно престъпление и за незаконна лихварска дейност. Те са подали декларация в НАП- Пловдив и са се опитали да измамят държавата със 150 хил. лв. Сред ужилените е и италианец, който е изгорял с 400 000 лева. Като председател на касата Георги Близнаков само е подписвал документи и е прехвърлял на себе си заеми от парите на вложителите, като едновременно с това е правил на свое име записна заповед. Основно парите, които са били влагани от хората, сем. Близнакови е давало на себе си. След това е поискало обявяване в несъстоятелност, защото нямало пари да изплати обещаните средствата на вложителите. Престъпната схема е действала от 2007 година.