Обвиняемият за палежа на Купола в Благоевград – Орлин Соколов от Дупница, остава в ареста

Дупничанинът Орлин Соколов, обвиняемият за палежа на емблематичната за Благоевград сграда “Купола”, остава в ареста.
Решението е на Окръжен съд – Благоевград. В четвъртък следобед бе проведено заседание, във връзка с молбата на защитата за изменение на наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Защитата поиска прекъсване, за да бъдат прибавени събрани доказателства от първото дело, гледано в Районен съд –Благоевград. Те трябва да покажат на съда, че Орлин Соколов е сериозен човек с бизнес, с постоянен адрес и няма намерение да се укрива.
Според обвинението обаче има достатъчно доказателства, че Орлин Соколов е вероятният извършител на палежа на Купола. Налице са свидетелски показания на полицаи, на таксиметров шофьор и работещи в заведението, има изготвена експертиза за видеоразпознаване, вече е назначена втора такава. Има взети натривки от ръцете на Соколов, но те не показват категорично, че той е извършил на деянието. Това бе и един от аргументите на защитата – адвокат Албина Анева, която постави под съмнение категоричността и на останалите доказателства, събрани от обвинението.
След прекъсването съдът реши, че остава без уважение молбата на защитата, като мярката „задържане под стража“ няма да бъде променяна в по-лека. Мотивите на съда са, че това е престъпление с висока обществена опасност и значимост, има вероятност от извършване на ново престъпление, както и възможност за укриване на обвиняемия.
Защитата може да обжалва решението в тридневен срок. Следващото дело е насрочено за 25 ноември в Апелативен съд-София.