Обзор на 7-и кръг: Марек остава лидер след класика над Левски (Раковски)

Ташко СУЛЬОТОВ

Група А

Балкан (Ботевград) и Банско Тийм завършиха 1:1. Мачът се игра в Ботевград и бе ръководен от Любослав Любомиров от Перник. Главният съдия показа три жълти и един червен картон на Денис Стефанов от домакините. Головете отбелязаха Георги Фикиин в 12-та минута и Дейвид Йорданов в 75 мин. от дузпа. Балкан е наказан с имуществена санкция от 750 лева, а Денис Стефанов – с лишаване от участие в един мач. В следващия 8-ми кръг отборът на Банско Тийм ще домакинства на Септември ІІ София. Отборът на Балкан ще гостува на последния в класирането Пирин (Гоце Делчев), които до момента са с 3 точки от общо шест мача.
На стадиона в Герман отборът на Септември ІІ (Сф) домакинства на Чавдар (Етрополе). Очаквано възпитаниците на Йордан Юруков показаха далеч по-добра игра и с два гола на Андон Гущеров и един на Мартин Василев спечелиха трите точки. В следващия мач Чавдар приема Левски (Раковски). Тимът на Септември ІІ София ще гостува в Банско. Възпитаниците на дуета Боби Галчев-Иван Топузов си взеха поука от неуспешните мачове, изиграни в началото на първенството, и сериозният разговор с ръководството на клуба начело с Георги Бенин дава своя положителен резултат.
На стадион „Раковски“ местният Левски загуби от лидера в групата Марек с 0:3. И трите попадения паднаха във втората част на срещата. Техни автори бяха Александър Близнаков, Милен Иванов и Димитър Илиев. Откакто бе поет от ст.треньора Танчо Калпаков, тимът на дупничани играе много модерен и нападателен футбол и ненапразно има пълен актив от точки и голова разлика 15:2. Главният съдия Димитър Буров още с появата си внесе спокойствие сред феновете на Марек, които вярват в неговата безпристрастност. Теренът бе изключително тежък за игра, но опитният футболен арбитър получи съгласие от треньорските щабове и футболистите срещата да се проведе при наличните условия. В следващия кръг Марек ще домакинства на Ботев (Ихтиман). „Познаваме много добре играта на гостуващия тим, но нас ни интересува повече нашата. Длъжни сме с пълно раздаване на терена и с хъс за победа да спечелим срещата и надявам се при това положение да останем на върха на таблицата с пълен актив от точки от изиграните срещи”, сподели Калпаков.
Останалите два мача – Ботев (Ихт) – Славия ІІ София и Сливнишки герой – ЦСКА 1948 ІІІ бяха отложени заради участие на футболисти в националните гарнитури на България.

Група Б

На стадион „Осогово“ в Кюстендил се срещнаха едноименният тим и Гранит (Владая). Срещата започна с натиск на домакините. ФК Кюстендил откри резултата в 20-та минута след страхотна тупалка на изгонения от Беласица Иван Марчев, който от 25 м изпрати топката във вратата на Мартин Минев за 1:0. Гостите на пет пъти бяха декорирани в жълто от главния съдия Кристина Георгиева за нарушения от различен характер. В 41-ва минута при контраатака на гостите Димитър Петров успя да изравни резултата за 1:1. През втората част играта на терена се рушеше от футболистите на Гранит и именно тогава валяха картони. От треньорския щаб на домакините споделиха, че резултатът е нереален на база показаната игра на терена. В следващия кръг ФК Кюстендил ще гостува на Оборище (Панагюрище). Отборът на домакините е в подем независимо от проблемите от всякакъв характер, като заради финансовия недоимък Кириякос Георгиу натоварва футболистите само в три тренировки през седмицата. Президентът на клуба Илия Анчев прави всичко възможно настроението в отбора да се запази. Това дава своя положителен резултат, като от 6 изиграни мача Оборище има актив от 13 т. „Очакваме победа в директния двубой срещу отбора на ФК Кюстендил и да разменим местата си”, сподели Анчев. Отборът на Гранит ще домакинства на последния във временното класиране отбор на Надежда, който е с 2 точки от 7 мача.
На стадиона в Доброславци Надежда загуби от Рилски спортист (Самоков) с 1:4. Отборът на гостите за сефте бе воден от ст.- треньора Николай Николов-Чезето и зрителите видяха един модерен отбор с коренно различна игра от досега. В 23 мин. Радослав Василев бе изведен от бившия футболист на Беласица Иван Вълчанов, като последният отбеляза красиво попадение за 0:1. В 38-ма минута след хубава атака на гостите по левия фланг Стефан Неделчев центрира към Мартин Динов и той огорчи вратаря Любомир Илиев за 0:2. През втората част отборът на гостите заигра по-лежерно, домакините в 49-та минута чрез Стилиян Симеонов намалиха на 1:2. Николай Николов направи смени, като пусна в игра Ивайло Зафариев-Пифа, Мартин Тодоров и Орли Старокин. Играта на отбора на Рилски спортист се подобри значително и бяха отбелязани нови попадения. В 77-ма минута Мартин Тодоров направи резултата 1:3, а Иван Вълчанов в 79 мин. отбеляза рядко красив гол за 1:4 след отлично извеждане на Р. Василев. В следващия кръг Рилски спортист приема Костинброд, Надежда гостува на Гранит.
В Костинброд на стадион „Бенковски“ пред очите на общинското ръководство начело с кмета домакините победиха отбора на Септември (Симитли) с 2:0. Първият гол бе отбелязан едва в 71-ва минута от Борислав Будинов. В 88-ма минута Крис Вълчанов направи резултата 2:0. С тази победа Костинброд е със 6 спечелени мача, актив от 18 т. и едноличен лидер в групата, а Септември е със 7 точки от 6 мача. В следващия кръг Костинброд гостува на Рилски спортист, а Септември ще домакинства на Вихрен (Сандански), които в миналия кръг почиваха.