Обл. управител Виктор Янев отмени заповедите на кмета на Бобов дол, които забраняваха движението на тежки камиони от мината за ТЕЦ-а: Бобовдолци готови за протести

Елза Величкова
  • Елза Величкова: Къщите на хората са напукани, ВиК се изместиха, ще обжалвам решението на областния

 

Камионите с въглища отново могат да минават по ул. „Георги Димитров” в Бобов дол и пътя, свързващ мините в града с ТЕЦ-а в Големо село. Това става възможно, след като областният управител Виктор Янев отмени две заповеди на кмета на миньорската община Елза Величкова, с които тя забрани тежките коли да се движат по маршрута от третокласната и четвъртокласна пътна мрежа.

Виктор Янев

„Мотивът на областния управител за отмяна на двете заповеди е, че жалбите на хората са неоснователни. Ще обжалвам решението. Къщите покрай пътя от мините до Големо село са напукани. Водопроводът и канализацията се разрушават. Има изместване на водопровода и канализацията. Камионите с огромни товари се движат с висока скорост, спирачният им път е по-голям. Те по-трудно спират, което е много опасно“, коментира Величкова.

Както сме писали, потърпевши са живеещите до пътя от „Въгледобив Бобов дол” до ТЕЦ „Бобов дол”, минаващ през бобовдолския квартал „Христо Ботев“ и селата Мламолово, Мало село и Големо село. Хората от години негодуват заради щетите, които камионите нанасят на домовете им. „В тоя град всичко се съсипа. И това, което сме построили с огромни усилия и труд, се разрушава. Къщите ни са напукани, пътят също. Шумът е нетърпим. При преминаването на камионите с по 40-70 тона товар жилищата ни се тресат. Положението е нетърпимо”, категорични са бобовдолци. В миньорския град са готови за протести, каквито имаше и миналата година. Припомняме още, че миналата година проблемът беше дискутиран и на сесия на Общинския съвет, на която присъстваха засегнати граждани. Изпратено беше и писмо до областния управител. Бобовдолци събраха и подписка, която беше депозирана в министерства и други ведомства. Бяха проведени и срещи с управителя на мините. Със заповедите на кмета Величкова движението на камионите беше преустановено за около два месеца и те минаваха по алтернативен път. От общината могат да обжалват решението на областния управител пред Административния съд в Кюстендил.