(обновена) Поредна рокада! Ексначалникът на полицията в Дупница от времето на Михаил Миков поема РУ-Кюстендил

Главен инспектор Райчо Омерски
  • Главен инспектор Райчо Омерски сменя на поста Георги Георгиев

  • Борецът срещу Братя Галеви сдаде поста през 2010 г. заради кражбата на два автомобили от двора на управлението

Поредна кадрова рокада в рамките на месец се завъртя в полицията в Кюстендилско. Районното управление в областния град отново има нов началник. Със заповед на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков на длъжността е назначен главен инспектор Райчо Омерски. Досегашен началник на РУ-Кюстендил бе гл. инспектор Георги Георгиев. През март 2019 г. той бе назначен за временно изпълняващ длъжността със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Младен Маринов. Това е втора смяна на ръководители в кюстендилската полиция за няколко седмици. Припомняме, че на 17 юни със заповед на Бойко Рашков за директор на ОД на МВР бе назначен ст. комисар Пламен Стоилов. Той зае мястото на Елиан Стамболийски, който оглавяваше дирекцията в продължение на 8 години.

Райчо Омерски е роден през 1972 г. в Кюстендил, завършил е висше образование в АМВР. В системата на МВР работи от 1991 г., преминал е през всички нива на кариерното развитие, от 2007 г. заема различни ръководни позиции в структурата на ОД на МВР-Кюстендил.

Омерски е бил бивш началник на полицията в Дупница. Той пое управлението в размирно за града време, когато тогавашният министър на вътрешните работи Михаил Миков направи масова чистка заради скандалните Братя Галеви.

През 2009 г. Омерски наследи на поста Валентин Гълъбов, който бе изпратен на работа в бобовдолската полиция. Тогава Миков  преназначи 20 полицейски шефове и пенсионира трима само седмица след назначаването на Георги Джоглев като шеф на МВР-Кюстендил. Смяната на ръководството целеше да секнат спекулациите, че Пламен Галев и Ангел Христов се намесват в работата на полицията. Затова са избрани хора, които не са свързвани с двамата бизнесмени.

Омерски обаче подаде оставка през 2010 г. заради двете кражби на автомобили, сред които луксозно БМВ Х5, от двора на полицейското управление в рамките на 4 месеца. Тогава на шефския стол в РУ-Дупница седна Борислав Динев.

През 2010 г. тогавашният директорът на ОД МВР-Кюстендил комисар Георги Джоглев постави добра оценка за работата на Омерски като началник на РУП-Дупница. “Райчо Омерски пое управлението в момент, в който обществото нямаше доверие в полицията в Дупница, във вестниците се пишеше за второ РПУ, за Братя Галеви и Консултативния съвет. Той успя да вдигне доверието в управлението, подобри работата по жалбите на гражданите. Противодейства успешно на криминалната престъпност, беше разбита група за трафик на исторически ценности и оръжия, неутрализираха се сем. Николови-Лапачите при борбата с разпространението на наркотици и г-жа Фролошка при пресичането на лихварската дейност в района”, коментира тогава Джоглев в интервю за “Дарик”.

Припомняме, в края на юни т.г. Васил Йоцов бе представен като временен началник на полицията в Дупница, след като титулярят Борислав Динев излезе в болнични.