Обновиха балнеолечебница “Мирото” в Сандански, прокаран е и ток

Басейните вече са обезопасени, сменен е и водопроводът

Балнеолечебница “Мирото” в Сандански открива летния сезон напълно обновена след основен ремонт. Санданчани са доволни, че любимото им място влезе в 21-ви век. Най-после работници от общината прекараха електрически ток и служителите на Балнеолечебницата няма да си носят вкъщи касовия апарат за зареждане. Местна фирма прекара съвсем нов водопровод, нови душове, нова тоалетна, обезопасени басейни със здрави парапети и нови канелки за топла и студена вода. Скарите за слънчеви бани са ремонтирани и боядисани и са поръчани 20 нови, които ще бъдат с надлъжни греди по желание на плажуващите.
Сандански е известен с международния медицински туризъм, за който има природни дадености: лечебните минерални извори, най-много слънчеви дни през годината, съчетание на балнеологични и климатични ресурси, интересно и значимо историческо минало и настояще.
Балнеологичното богатство се допълва от климатичните условия – средиземноморско влияние от юг по течението на река Струма, високопланинско влияние от Пирин планина по течението на река Санданска Бистрица и средноконтиненталния климат на града, които създават условия за лечение на белодробни, алергични, ставно-ревматологични, неврологични и други заболявания.
Балнеолечебница “Мирото” се посещава от граждани от цяла България, както и от Русия, Северна Македония, Гърция, Турция, Албания и др. европейски държави.

Легендата гласи, че светите братя безсребреници Козма и Дамян са използвали лечебните сили на минералния извор при Мирото за изцелението на нуждаещите се.