Обновление на храма „Св. вмчк Димитър“ в Кюстендил

3-дневното отбелязване на Димитровден в областния град завърши с празнична утреня и св. литургия

 

Архиерейска св. литургия с обновление на храма „Св. Димитър“ бе отслужена в Кюстендил. Службата възглави Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и предстоятел на храма, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев и др.

С църковни песнопения местният хор огласи службата. На нея присъстваше монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир “Св. Мина”, както и кметът на община Кюстендил Петър Паунов със своето семейство. В благоукрасения и ремонтиран храм бе извършено и пострижението на Божия раб Мирослав за четец и певец на Българската православна църква.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави от името на патриарх Неофит духовенството, певците и храмовото изпълнение за обновлението на просторния кюстендилски храм. Думи на благодарност за подкрепата, съвместната служба и поучителните слова отправи архимандрит Исаак към епископ Поликарп.

Кюстендилската духовна околия в продължение на 3 дни отбеляза празника Димитровден. Те започнаха в събота в храма ”Св. вмчк Димитър Солунски” с Велика вечерня, а в неделния ден имаше Утреня, след което бе посрещнат епископ Поликарп, викариен епископ на Негово Светейшество Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит, който отслужи архиерейска св. литургия и Празнична вечерня с Петохлебие. На самия Димитровден в храма ”Св. вмчк Димитър Солунски” се състоя Празнична утреня и св. литургия, на която се стекоха стотици миряни.