Обрат! ВКС върна делото за убийството на Отвертката на втора инстанция

Върховните магистрати уважиха жалби на Иван и Владимир Карастоянови за процесуални нарушения

Върховният касационен съд върна делото за убийството на Николай Радев-Отвертката на Апелативния съд за ново разглеждане.
Николай Радев – приближен на Братя Галеви, почина на 11 март 2014 година, след като беше намушкан смъртоносно с нож в заведението “Колата” в Дупница. За престъплението бяха задържани лекарите Николай Карастоянов и брат му Иван, както и баща им – стоматологът Владимир Карастоянов. Причината за скандала е, че Отвертката е тормозил дъщерята на Николай – Владимира. Отишли да му търсят сметка и между тях избухнала кавга.
На първа инстанция в Кюстендил през февруари 2016 година Николай Карастоянов бе осъден на 15 години затвор, брат му Иван – на 13 години, а баща им Владимир – на 9 години.
През май 2020 година стана ясно, че Карастоянови няма да лежат в затвора за смъртта на Отвертката. Със свое решение Софийският апелативен съд отмени ефективните им присъди и наложи условни. Един от мотивите за това бяха смекчаващи вината обстоятелства. Наказанията бяха намалени значително, като на тримата бяха наложени по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Според САС първоначалните наказания са били завишени и несправедливи.
Софийският апелативен съд е изменил обвиненията. Първоначално Николай бе даден на съд като извършител, а другите като помагачи. Становището на магистратите бе, че двама от тях трябва да отговарят като съизвършители.
Присъдите на апелативния съд не бяха окончателни и подлежаха на обжалване пред Върховния касационен съд.
Сегашното дело във ВКС бе образувано по жалби на подсъдимите от фамилия Карастоянови, както и по жалби на частните обвинители и граждански ищци.
Жалбите на Иван и Владимир, които се позовават на съществено нарушение на процесуалните правила, са основателни според върховните съдии.
Съдебното решение е с дата 13 декември 2021 г. В него се припомня, че преквалификацията на деянието в по-тежко наказуемо престъпление или при съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението е недопустима от въззивния съд. “Мотивите на Софийския апелативен съд да пристъпи към преквалификация следва да съдържат отговор на въпроса дали при преквалификация на деянието има съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението, изменя ли се фактическият състав на описаното в обвинителния акт деяние и разполагал ли е всеки от подсъдимите с възможност пълноценно и ефективно да осъществи правото си на защита при интерпретация на инкриминираните им действия по различен начин – от улесняващи деянието, осъществено изцяло от Николай К., в действията, включени в състава на престъплението по чл. 115 от НК и следователно като част по самото умъртвяване на пострадалия. Въпросът в посочения аспект в мотивите на САС не е бил обсъждан”, се посочва в решението на ВКС.
Апелативният съд само бегло и лаконично е споменал, че фактите били описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, т.е. фактите оставали същите. Всъщност е променил както общата картина на инкриминираното събитие, така и отделните моменти от нея, свързани с действията на подсъдимите заедно и поотделно. Според обвинителния акт Николай е причинил прободното нараняване в коремната област, след като Иван и Владимир съборили пострадалия на пода. Едва тогава подсъдимият Николай Карастоянов се навел над него и му нанесъл удара с ножа, довел до смъртоносното увреждане.
Според приетото за установено от въззивния съд Николай се възползвал от обстоятелството, че другите двама подсъдими нанасяли удари на пострадалия, и започнал да го мушка с ножа. При един от ударите ножът попаднал в дясната част на корема. В някакъв момент подсъдимите спрели да нанасят удари и пострадалият успял да се изправи.
По този начин Софийският апелативен съд е очертал последователни, един след друг, четири удара с ножа от Николай Карастоянов, отправени, докато останалите подсъдими “продължили” да удрят пострадалия.
При установяване на умисъла на убийство съдът е длъжен да извърши всестранна оценка на фактическите обстоятелства. В тази насока Софийският апелативен съд е съобразявал (извън обема на силата) използваните от Владимир К. и Иван К. съответно гаечен ключ и дървено парче от барплот. Не е посочил кои са онези специфични характеристики на конкретното средство (размери, маса и пр.) за въздействие върху тялото на пострадалия, които са му позволили да определи използвания предмет като реално годен да умъртви човек, респективно от значение и за квалификацията на деянието. С подробности е описвал телесните увреждания, които се съдържали в експертизата, но е пропуснал да отбележи степента на онези от тях, които според обвинението подсъдимите са причинили едновременно.
Върховните съдии са категорични, че допуснатите нарушения от въззивния съд са довели до ограничаване на процесуалните права, в частност на правото на защита на подсъдимите Иван К. и Владимир К. Това е причината за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане.