ОБРЪЩЕНИЕ НА ИВАЙЛО КОНСТАНТИНОВ, ЛИДЕР НА ПП ГЕРБ – ДУПНИЦА

Ивайло Константинов

Скъпи приятели,

След броени часове идва краят на тази предизборна кампания. Кампания, която основните ни опоненти предпочетоха да водят не на база своите постижения или намерения и програми, а единствено и само на лъжи, манипулации и безброй неоснователни обвинения към нас. И в типично техен стил стигнаха до дам да ни обвинят в кражба. Обвиниха ни в кражба на история.

Не, уважаеми съграждани, ние не крадем история.

Ние бяхме заети да изчистим петното от името на Дупница, за да не остане тя в историята като затънала в дългове община, да не остане в историята като скандално заглавие, да не остане в историята като виц за мутри, да не остане в историята с разорани улици и разбити квартали.

Ние бяхме заети и успяхме да оставим в историята пред името на Дупница две отличия за градска среда, бяхме заети и превърнахме задлъжнялата Дупница в първенец по усвояване на европейски средства. Бяхме заети и върнахме спокойствието и нормалния тон както в политиката, така и сред хората.

Опонентите ни отправиха обвинение не само в кражба на история, но и във водене на битки с миналото.

Ние не водим битки с миналото, защото ние не водим атаки, ние водим защити. И защото човек може да се защити само ако е наясно какво има срещу себе си. Време е да припомним недалечното минало.

Ние помним миналото много добре. Сред нас, в нашия щаб, има мнозина, които са свързани с политическия живот от началото на 90-те години, хора, които участваха активно и съзидателно в онези събития, превърнали Дупница в свободен град; първия град – крепост на демокрацията, честния избор и честно самоуправление; градът лидер, който пръв замени тоталитаризма с европейските ценности, замени диктата със свободната воля.

Много от нас помнят, защото са били част от тези процеси, но знаете ли? Свободният човек, човекът демократ, добронамереният човек има една слабост – а тя е, че мери този отсреща по своя аршин – приема, че и другият е честен и добронамерен; човекът демократ, непознавайки долните страсти и мръсните игри, приема, че и този отсреща ще бъде честен и добронамерен. Е, да, но не.

Онзи отсреща, онези отсреща не можаха да се стърпят, не можаха и месец да се прикриват зад обявените в началото на кампанията лозунги, че кандидатът им е помъдрял, че е израснал, че се е поправил. И той, и те не можаха и месец да поддържат версията за изживения личен катарзис.

А с всеки изминал ден, даже с всеки изминал час, точно те ни припомнят все по-често и все по-настоятелно миналото. Връщат не само нашите спомени, но и спомените на цяла Дупница, че комунистите взимат и дават власт само с кръв. Върнаха ясния спомен за една друга предизборна кампания с участието на основния ни опонент. Кампания, извършена на ръба на обществения мир, кампания, в която нашият основен опонент лично отвори вратата на групировките към местната власт и така заложи подчиняването на политиката и обществото на външни влияния. На момчета, които впоследствие бяха доказани като криминални елементи и които, до онази ужасна и страшна кампания, бяха държани настрана, доколкото местната власт и общество имаха сили да се противопоставят на разработката срещу Дупница.

Именно нашият основен опонент извърши първата в новата история на Дупница мръсна кампания – кампания не на свободен граждански избор и честна политическа игра, а подчинен и контролиран със заплахи и насилие вот. Моля ви, другари отсреща, помним добре и има хиляди хора, които помнят добре плачещите избиратели и заплашвани щабове в онази първа кампания, с която опонентът ни превзе властта… Така де, взе властта.

Сега отново има едни другари, които обикалят къщите. Има едни другари, които вече уволняват и назначават, има другари, които са ходили из секциите в деня на изборите и си позволиха да влязат в ОИК, където никой кандидат и щаб не само няма работа, но няма право по закон да бъде там.

Призовавам дупничани да не се страхуват, защото ние ще направим всичко по силите си да запазим честността на изборите, ще се опитаме да опазим свободната им воля. Няма да тръгнем по къщите да ви плашим, няма да ви взимаме работата, няма да ви заплашваме с апокалипсис. Ще направим всичко възможно, но ще имаме нужда от подкрепа.

Затова ние, от щаба на инж. Методи Чимев, призоваваме всички политически партии, коалиции и местни коалиции отново да изпратят своите застъпници по секциите в неделя.

Призоваваме всеки гражданин за бдителност. Призоваваме, ако сте отпочинал през уикенда и има време, да излезете на площада към края на изборния ден. Нека там, пред сградата на община Дупница, където работи ОИК, има мирно гражданско присъствие от представители на всички партии. Нека симпатизантите и гражданите бъдат очите и ушите, гарантиращи, че няма да има опити за намеса в работата на комисията и предаването на протоколите.

Опонентите призовават да не ровим в миналото. Но защо? От какво се притесняват? Нали миналото е CV-то на човек, нали миналото е CV-то на политика.

Нашият опонент ни обвинява, че ние крадем историята, а той самият си присвои дела на други кметове, за да има какво да каже извън настървените нападки срещу нас.

Той получи подкрепа и от отпаднал кандидат, също със слабо и вредно управление.

Това са те, а това сме ние.

Сред нас са мнозина от старите архитекти на демокрацията в Дупница. Сред нас са и тези, които чистеха петното от името на Дупница.

А всички ние заставаме зад човека и кмета Методи Чимев, за да продължи европейското развитие на община Дупница. За да продължи нормалното и спокойно развитие и живот в Дупница и общината. За да оставим хората от миналото там – в миналото, където е единственото им място.

Призоваваме всички демократи, всички свободни граждани, всички, които застават на страната на европейското развитие на града и общината, да подкрепят инж. Чимев в неделя.

Решаваме: напред ли ще се развиваме, или се връщаме назад.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!