ОбС в Дупница избра досегашните 5 училища за средищни, докладната скара директорките Бистра Стойкова и Виолета Инкьова

Шефката на ОУ „Неофит Рилски” Стойкова: СУ „Св. Паисий Хилендарски“ провежда грозна дискриминационна политика спрямо останалите училища, Инкьова: Не ходим по домовете да записваме ученици, не ги караме да идват при нас, отклоних 23 деца с молби да приемем в първи клас, за да може другите училища да си напълнят паралелките

Конкурсът за управител на болницата отново взриви залата, Йордан Йорданов към докторите в местния парламент: Оставете си частните интереси и се заемете с управлението

Определянето на средищните училища в община Дупница провокира остри спорове на заседанието на местния парламент, провело се в петък след лятната ваканция на съветниците. Ръкавицата хвърли директорът на ОУ „Неофит Рилски“ Бистра Стойкова. Тя заяви, че СУ „Св. Паисий Хилендарски“, чийто директор е общинската съветничка от ГЕРБ и председател на ПК по образование Виолета Инкьова, провежда „грозна дискриминационна политика спрямо останалите училища“. Стана ясно, че СУ „Св. Паисий Хилендарские средищно от 10 години, в него учат 200 ученици от населени места без учебни заведения, а в останалите училища децата са значително по-малко, но са над 10. Основният упрек бе, че при определянето на средищните училища не се спазва чл. 128 от постановление на Министерския съвет. В разпоредбата се казва, че средищно училище може да бъде това, което е най-близо до населеното място без учебно заведение (отстои на 10 км асфалтов път) и в него са записани най-малко 10 ученици от това селище. Спазете това изискване, за да се развиват учебните заведения. Иначе има опасност училищата в селата Яхиново и Крайници да бъдат закрити.

Учителите в другите училища са дискриминирани. Ние ще трябва да съкращаваме учители, става въпрос за човешки съдби. Няма законово основание и училищата „Св. св. Кирил и Методий” и „Паисий Хилендарски” да са средищни, защото не отговарат на изискванията, каза Стойкова. Директорката на школото в най-големия дупнишки квартал посочи още, че ученици, пътуващи от селата, ползват безплатния транспорт, осигурен от държавата до средищните училища, в нарушение на разпоредбите. Това се получава, когато децата са записани в училища в града, които не са най-близко до съответното населено място. В дебата се включиха голяма част от съветниците, сред които Матей Попниколов, Пламен Соколов, Славчо Павлов, Лорета Николова, Костадин Костадинов, кметът Методи Чимев. Костадин Николов бе краен по отношение на съсловието и комисията по образоавние и култура към ОбС. Крайно време е учителската гилдия да бъде наказана за бурната търговия с деца. Неписането на отсъствия и писането на високи оценки доведе до излизане на неграмотници от училищата. Комисията по образование и култура в ОбС не работи, не беше проведен дебат за образованието, заяви Костадинов. Съветникът декларира още, че ако трябва, местният парламент ще закрие едно от градските училища, за да се разрешат проблемите.


След много коментари по темата бе решено и през новата учебна година средищните училища в общината да са 5, както миналата година. Това са СУ „Св. Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, както и основните училища „Неофит Рилски“, „Св. св. Кирил и Методий“ в Дупница и ОУ „Христо Ботев“ в Крайници.
След края на гласуването, в което Виолета Инкьова не участва заради конфликт на интереси, тя получи думата. Тя бе категорична, че комисията работи, но общинските съветници не се интересуват от култура и образование, а от други неща и покани Костадинов на заседание на комисията. Директорката общински съветник бе категорична, че в ръководеното от нея училище не са водили кампания за привличане на ученици. Не водим грозна кампания. Учителите не са посещавали родителски срещи, за да привличат деца, не сме ходили по домовете, не сме карали учениците да дойдат. Миналата година отклоних 43 деца, които искаха да се запишат в първи клас, а тази година – 23. Приех 95 от 117 молби, за да могат другите училища да си направят паралелките. Омръзна ми да слушам, че нашата комисия не работи. На мен ми е обидно, каза Инкьова.

 

Пореден дебат провокира и докладната за прекратяване процедурата по конкурса за избор на управител на общинската болница и провеждане на нов конкурс. Тона за споровете даде Георги Пехливански от БСП. Ако имате човек за поста, повече не се разтакавайте, а го назначете. Имам чувството, че не искаме да се свърши работа. Искаме ли да свършим работа там, или болницата да бъде закрита, упрекна Пехливански управляващите от ГЕРБ. Според него оценките, които предишната комисия е поставила на явилите се на конкурса през август кандидати да оглавят лечебното заведение – сегашният временен управител доц. Димитър Недин и бившата завеждаща административната дейност на болницата, са били прекалено ниски. Ако трябва, комисията да е само от лекари, каза Пехливански. Не става въпрос за наши и ваши хора, а за провеждане на структурни реформи в болницата. Не искаме да слагаме наш човек. Ние имаме решение, че там е необходима структурна реформа, намеси се хирургът д-р Матей Попниколов. Коментирано бе и управлението на предишния управител Росен Тимчев. Терапевтът д-р Крум Бонев посочи, че от 1 млн. лв. Тимчев е увеличил дълговете на лечебното заведение на 1,8 млн. лв. Болницата е заложник на политически взаимоотношения на политически групи. Трябва да се напарви така, че да се успокои обществеността и сериозно да се погледне към проблема, каза Бонев. Той бе категоричен, че доц. Недин се справя сравнително добре като управител. Отбеляза, че хората в комисията, която ще провежда следващия конкурс, нямат хабер от понятие за медицинска дейност. Не прехвърляйте цялата вина на Росен Тимчев, намеси се отново Попниколов. Ортопедът д-р Пламен Соколов предложи следващият конкурс да се направи пред ОбС и медиите, да се прочетат разработките и да се докладва на местния парламент. Настоя още решилият да се кандидатира за управител да каже конкретно какво ще направи. „Доц. Недин само тупа топката”, смята Соколов.

Ендокринологът д-р Кирил Кирилов посочи: Важното е болницата да бъде извадена от калта, но за 1000 лв. заплата няма кой да се ангажира. Няма да намерите такъв човек. При 4 млн. оборот на болницата не можем да приравняваме управителя с директор на една детска градина по заплата. Ако дойде някой при това положение, ще е само да открадне. Кирилов допълни, че от управителя не зависи нищо и политиката на държавата е такава, че общинските болници потъват. Матей Попниколов опонира, че заплатата на управителя не е 1000 лв., а повече. Намеси се и Йордан Йорданов от ГЕРБ, който участва в провеждането на предишния конкурс като член на комисията. Заплатата е 1300 лв. и е малко, трябва да се промени и това ще стане, необходимо е само да се намери решение с юристите, заяви Йорданов. Съветникът се обърна към колегите си лекари да помогнат на болницата. Направете един шампион в Дупница, както направи Христо Михалчев. Ако трябва и шестимата лекари в Общинския съвет се заемете с управлението. Само акъл ни дават лекарите. Оставете си частните интереси, допълни Йорданов. Той разкри, че не само общинските съветници в комисията, провела предишния конкурс, но и представителката на РЗИ е писала ниски оценки на кандидат-управителите. Тя беше писала двойки на разработките, а аз – тройки. Не сме гласували как се прави операция на апендисит или смяна на става, а управленски програми.

Програмите бяха под всякаква критика, категоричен бе Йорданов. Решено бе комисията, която ще проведе бъдещия конкурс, да е в същия състав. Единственото ново име е на Станислав Павлов от БСП, който зае мястото на бившия здравен министър Радослав Гайдарски. Председател на комисията отново ще е Йонко Гергов, в нея са още Йордан Йорданов, юристката в общината Шопова и представител на РЗИ. Конкурсът бе насрочен за 17 октомври.

Снимките:

Общинските съветници спориха не теми „Образование” и „Болница

Бистра Стойкова

Виолета Инкьова

Матей Попниколов

Методи Чимев (вляво) и Йонко Гергов

Йордан Йорданов (на преден план вдясно)

Пламен Соколов

Кирил Кирилов