ОбС в Кочериново отхвърли предложението за отдаване под наем на екопътеките до Стобските пирамиди и възложи на кмета Иван Минков да извърши проверка на обекта

MINOLTA DIGITAL CAMERA

С 4 „за“, 6 „против“ и един „въздържал се“ общинските съветници в Кочериново отхвърлиха предложението за отдаване под аренда или на концесия на двете екопътеки, водещи до природния феномен Стобски пирамиди над с. Стоб.  Съветниците възложиха на кмета Иван Минков да извърши проверка и в едномесечен срок да докладва на ОбС за предприетите мерки и действия по отношение на посочени от присъстващи на заседанието нередности по туристическия обект.

Решението съветниците бе аплодирано от дошлите на заседанието няколко десетки жители на селото.

На сесията присъства и бившият вътрешен министър В. Вучков, който три дни от седмицата живее в Стоб. Вляво – отец Димитър

Повече от час продължиха дебатите дали природният феномен може да се отдаде на частно външно дружество.  На сесията присъстваха и бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков, и отец Димитър Димитров – енорийски свещеник на селото, които изразиха мнения преди гласуването на докладната, предложена от общинския съветник Слави Христов. Изказаха се още Бойка Тасева – пенсионер, бивш счетоводител и Мила Горова. Всички те бяха категорично против отдаването на Екопътеката на частно лице. Служителката на Туристическия център Бояна Сотирова разкри финансовите показатели на обекта.

Кметът на село Стоб Георги Ставрев пък заяви след гласуването: “Напрежението в селото е невероятно и ако беше решено обратното, не мога да кажа какво щеше да се случи”.

Припомняме, че жители на село Стоб се обявиха против идеята да се отдадат под наем двете екопътеки към природния феномен Стобски пирамиди. Недоволните граждани заявиха, че ще започнат протести, ако решението бъде прието. За в. „Вяра“ Слави Христов обаче посочи, че има и подръжници на неговото предложение, но те не са дошли, а на сесията присъствали хора, които имат някакви интереси към обекта.

Преди гласуването кметът Иван Минков заяви, че паркингът няма как да се отдаде формално, защото е под гаранция. Става въпрос за част от канализацията, която е изградена там, което не позволява да се даде под наем. Той бе категоричен, че дори да бъде гласувано такова решение, той ще го върне, а и законът му позволява да не се съобрази с него.

Повече информация за сесията и решението на съветниците в Кочериново, очаквайте в печатното издание на “Вяра” на 9 май.

MINOLTA DIGITAL CAMERA