ОбС шефът Костадин Костадинов: Град Дупница повече от 8-9 години не е ползвал вода от яз. „Дяково”

Костадин Костадинов
  • ЕК ще финансира мащабни реконструкции на ВиК мрежата в област Кюстендил

  • От „Напоителни системи” да си огледат канала за ТЕЦ-а, 50% от водата се губи

 

Град Дупница повече от 8-9 години не е ползвал вода от яз. „Дяково”. Нито един квартал, нито една къща в този период не е снабдявана с вода от яз. „Дяково”. Това посочи на пресконференция председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов след провелата се вчера среща за случващото се с яз. „Дяково”, на която присъстваха управителят на ВиК-Дупница, общински съветници, кметове на населени места. Във връзка с появили се спекулации шефът на местния парламент припомни, че от дяковския язовир се водоснабдяват изцяло селата Червен брег и Палатово, половината от с. Кременик и частично селата Дяково и Яхиново.

Добрата новина е, че Европейската комисия (ЕК) ще финансира проекти, свързани с водния цикъл в област Кюстендил, независимо от това, че не всички общини са консолидирани във водната асоциация. Това ще позволи мащабни реконструкции във ВиК мрежата, като по разчети от 2017 г. само за община Дупница за целта са нужни над 112 млн. лв., подчерта Костадинов. Председателят отбеляза, че информацията е дадена на общинската управа в аванс от МРРБ, което все още преговаря с ЕК.

„Баланово изцяло ще бъде водоснабдено от яз. „Дяково”, а за Делян и Тополница ще търсим алтернативни водоизточници.

Палатово сега има вода. Ние се чудим как да я намалим. От „Напоителни системи” пуснаха 30 л/сек. Сега ние ще я намаляваме на 20 л/сек. За мен от селата най-големият проблем в момента е в Баланово и след него е Делян. В Делян има твърде малко жители – постоянно живеещи са около 40 човека, а в Баланово – 301 регистрирани, но на практика живеят доста повече”, обясни Костадинов. Визирайки изказванията на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, шефът на местния парламент нарече „прекомерни и несъразмерни” обвиненията, понесени от града, общината и икономическите субекти”.

Язовир „Дяково”

„Пример, казано бе, че са открити 29 незаконни отклонения, цял един град краде вода, ВиК е за прокуратурата и т.н. и т.н. Не считам по никакъв начин, че ние заслужаваме едно подобно отношение и че имаме каквато и да било вина във връзка със създалото се напрежение с яз. „Дяково”. Доста време пазихме добрия тон, считахме, че институциите са на мястото си и ще намерят причините и решението на проблема. Оказа се, че всичко се състои в желанието да се напълни яз. „Дяково” по най-бързия начин и този, който напълни яз. „Дяково”, да се превърне в герой. Твърдя, че няма 29 незаконни отклонения. Отклоненията от въпросния напорен тръбопровод не са 29. Те сигурно са 290, а може би са и 2900, и то е съвсем обективно! Какво е „Напоителни системи”, което поддържа язовира и тръбопроводите? Това е дружество, което продава вода. Това е неговата дейност, търговската му същност. По няколко причини нивото на язовира падна значително, случилото се в Перник предизвика доста емоции и шефовете на „Напоителни системи”, изплашени от случващото се, взеха някаква странна позиция и се получиха някакви взаимни оправдания и обвинения, за които не мога да повярвам, че се случват”, заяви Костадинов. И допълни: „Всички тези хора на тези отклонения са си плащали и си плащат водата. Всички тези хора са търсели от „Напоителни системи” да им продаде вода”. Шефът на минипарламента посочи, че не приема упреците към собствениците на автокъщи, ТЕЦ „Бобов дол”, „Актавис”, „Автомагстрали Хемус”, „Хидрострой”. „Те, купувайки вода от „Напоителни системи”, си обезпечават заплатите и разходите. Те бяха посочени с пръст. Половината от тях вече си направиха сонди, решиха си проблема, включително и ТЕЦ-ът, с помпите на р. Джерман. Тихичко, без много да се шуми, „Актавис” си превключиха на помпите в Крайнишкото поле. Част от автокъщите вече си направиха сондажи, а сигурно и другите ще направят. И аз питам: след 1 месец на кого ще продава вода и как ще се издържа „Напоителни системи”?! И защо така оглушително мълчат директорката на „Напоителни системи” и ресорната зам.-министърка?!”, каза ОбС шефът. Според него по-коректно е щяло да бъде, ако вместо да се критикуват дупничани, да се кажа, че има проблем заради сушата, но язовирът много бързо се пълни и докато това се случи, да се въведе воден режим.

„Посочиха ни с пръст. Полицейщина, заплахи, разправии, обвинения. Кому беше нужно това?!”, заяви Костадинов. И допълни, че и автокъщите, и ТЕЦ-ът, хората в Яхиново

имат договори с „Напоителни системи”. „Нима хората в Яхиново преди 20 г. от добро са включени към „Напоителни системи” и пият сурова непречистена вода, а ние ги наричаме крадци?!”, добави Костадин Костадинов.

Според него темата е силно преекспонирана. Председателят на ОбС смята, че причините за намаляване на нивото на яз. „Дяково” до 12 млн. кубика са наличието на ВЕЦ „Яхиново” и загубата на вода по канала от язовира до ТЕЦ „Бобов дол”.

„Вместо да критикуват, да се правят на каубои и да лепят етикети, ръководството на „Напоителни системи” да се разходят по канала от язовира до ТЕЦ „Бобов дол”. В този канал може да видите израсли дървета, многогодишни, всевъзможна растителност, разбити стени, течове. В Дяково преди години комисия на общината оценяваше една къща, чиито основи бяха компрометирани именно от течове от този канал. След пускането на водата от язовира към ТЕЦ-а при 30 л/сек, пускани от язовира,  до ТЕЦ-а стигат малко над 16 литра. Те загубите надвишават 50%. Ако министърът, прокуратурата и полицията търсят виновник, ето къде могат да го намерят. Заради

компрометираните канали и съоръжения в един друг участък при отбивката за Дяково няколко пъти годишно има аварии. Само една 24-часова авария там изразходва толкова вода, колкото всички автокъщи и дупнишки предприятия изразходват за 1 г. Затова не съм съгласен да обвиняват общината, да развалят инвестиционния климат и за нас да се говори като за някакви крадци, които не можем да осигурим вода за предприятията”, посочи Костадинов.

 

„След един месец тези, които сега се пъчат по телевизията, ще ни молят да купуваме вода”, коментира още Костадинов.

„До април месец оператор на територията на нашата община ще стане „Кюстендилска вода”. Цената на водата ще бъде 2 лв. и 2 ст. с ДДС”, отбеляза председателят на местния парламент. Стана ясно още, че във връзка с присъединяването на ВиК-Дупница към „Кюстендилска вода” до края на седмицата в София ще се проведе среща между кмета на община Дупница, управителя на ВиК, представители на МРРБ и „Кюстендилска вода”. „Едно е ясно – във ВиК ще бъдат запазени всички работни места. Изричното настояване на общината е отделът за проучвания и съгласувания да остане в Дупница. Вероятно ще има малки промени в счетоводния отдел и т.н., но това са дребни неща. Големият нерешен въпрос е каква база ще ползва „Кюстендилска вода”, ще бъде ли предоставена, какви техники и т.н., но това е въпрос на преговори. Няма какво да се колебаем, всичко е решено”.

Председателят смята, че ВиК-Дупница не е във фалит, както твърди министър Димитров. Обясни, че дружеството е в много тежко финансово състояние, но не и във фалит. Припомни, че в последните 6 г. дружеството е с 2 млн. лв. приходи, 2 млн. лв. разходи и има 900 хил. лв. задължения.