ОбС шефът на Дупница К. Костадинов: Ще питам депутатите кога МС ще осигури пари за проектите на общината

  • Трифонов ще състави правителство, но за кратко, прогнозира координаторът на СДС за Югозапада

Втората политическа сила в Народното събрание „Има такъв народ” на Слави Трифонов ще има правителство, но за кратко време. Това прогнозира координаторът на СДС за Югозападна България Костадин Костадинов на пресконференция, която даде като председател на Общинския съвет (ОбС) в Дупница. „Ще бъде съставено правителство, което обаче ще бъде с хоризонт максимум 1 година. По-скоро бих заложил на избори наесен 2 в 1”, каза Костадинов. Лидерът на сините подчерта, че е редно да бъде сформиран кабинет, който да носи политическа отговорност и да реши неотложни проблеми.

„Силно се надявам да се направи правителство. Нека да бъде редовно, може да бъде експертно, може да бъде програмно, каквото иска да е. Но да има правителство, на което политически лица да носят отговорност, редовно, не служебно. Ще кажа защо. Дупница имаме входирани искания за направата на водопроводи в Яхиново, в Самораново, Крайници и Джерман. В Палатово и Баланово, особено в Баланово, нямат вода нито за пиене, нито за миене. За тия 5 села чакаме средства по „бедствия и аварии”, както и за водопроводната връзка Дренски рид-Таушаница. По „бедствия и аварии” чакаме и за пътя за Тополница, който е полуразрушен, и вече отказват тежки камиони да влизат в Тополница. Там има свличане и общината преди повече от 6 месеца е подала документи в комисията за финансиране. Искаме да развиваме Тополница като вилно селище. Как ще стане това, след като пътят е компрометиран? Ако това безвремие продължи, няма да се случат чисто практични неща. Сега отвори Програмата за развитие на селските райони. Ние ще се опитаме отново да реализираме МИГ „Разметаница”, това е от изключителна важност. Оставете общината, самите земеделски производители имат проблем. Кой ще верифицира проектите, как ще отчетем проектите? И най-важното е пандемията. Болниците са не на ръба, а зад ръба. Медицинският персонал е тотално изтощен, демотивиран. Ще има ли допълнителни средства за медицинските работници? „Има такъв народ” да кажат дали ще дават допълнителни средства”, коментира Костадинов.

Шефът на дупнишкия парламент заяви, че очаква депутатите от област Кюстендил да съдействат на общината пред Министерския съвет (МС), за да се реализират нейни проекти.

„Гледах изявление на новия депутат Георгиев, говори за подписка. Говори, че общината трябва да си влезе в ролята и ако трябва, да финансира водопроводите в Крайници и Яхиново. Силно се надявам г-н Георгиев да даде отчет кога правителството ще осигури средства. Със средства от бюджета не можем да финансираме. Около 3 млн. лв. са нужни само тия два водопровода. При постъпления от местни дейности от 8 млн. лв. откъде да дойдат тия средства? И защо сами тия двата? Защо не Самораново? Защо не Баланово? Там са необходими 6 млн. лв. Общо 11 млн. лв. са необходими. Работа на г-н Георгиев, който иначе е добър политик, е не да пресира общината, а да пресира Министерския съвет. И аз всеки месец ще го питам къде са парите за водопроводите. Защото популизмът трябва да има рамки и граници”, подчерта председателят на ОбС. И допълни, че и досега не пестил критиките си към депутатите. Освен това лидерът на СДС за района подчерта, че ако бъде съставено правителство, ще зададе въпроси и на зам.-председателя на ПП „Има такъв народ” и зам.-председател на Народното събрание Виктория Василева, която бе избрана за депутат от 10-и МИР-Кюстендил. „Ще питам г-жа Василева кога ще бъдат отпуснати средства за различните проекти. Ще питам и г-н Паризов, и г-жа Крумова. Г-жа Крумова продължава да не отговаря на въпроса откъде трябва да мине коридор №8”, подчерта Костадинов. Той отбеляза, че е доволен от резултата на парламентарните избори в областта, където коалицията ГЕРБ-СДС печели.

Юлияна КОЛЧАКОВА