Община Благоевград: Няма насилие над възрастни хора в дома в Падеш

Христина Попова е категорична, че има видеозаписи, които доказват, че баба Йорданка сама се е наранила.

Няма упражнено физическо насилие над живеещи в Дома за лица с физически и умствени увреждания „Свети Мина“ в село Падеш, това заявиха служители от община Благоевград на специално свикана пресконференция. Поводът е сигнал от снахата Илка Кьосева, която смята, че върху свекърва й Йорданка Кьосева е упражнено насилие. Назначена е проверка, но до момента не са констатирани каквито и да било нарушения или насилие от страна на служителите в дома.

Йорданка е настанена на 8 ноември в неврологията на МБАЛ – Благоевград в добро състояние, доколкото това е възможно за жена с деменция и съпътстващи заболявания. На 10 ноември служители от отдела, който отговаря за контрола на общинския Дом за възрастни хора, са посетили баба Йорданка. Според д-р Георгиева – лекаря, приел за лечение в отделението възрастната жена, няма данни за упражнено физическо насилие. В същия ден е издадена заповед, че неврологично отделение на благоевградската болница ще се преобразува в Ковид отделение и затова бабата е преместена в неврологията на частната болница. Според д-р Златкова от ПУЛС Йорданка Кьосева е в добро общо физическо състояние.

Тя вече е изписана от болницата и нейните близки са я върнали в дома „Свети Мина“.

Официалната проверка трябва да приключи до края на седмицата. Има направени прегледи на видеозаписи от камерите в болничния дом, които са запечатали как Йорданка Кьосева сама се е наранила. И ако се наложи, кадрите биха били предадени на съответните компетентни органи, казаха от общината на брифинга. Според общинските служители най-вероятната причина за упреците и обвиненията е нелицеприятният външен вид на баба Йорданка, след като се е самонаранила.

„За лица, които нямат медицинско образование, видът на Йорданка Кьосева наистина бе стряскащ“, заяви Христина Попова, главен експерт „Социална политика“ в община Благоевград.

Георги Аргиров