Румен Томов

Отчет за спечелените проекти от община Благоевград направи кметът Румен Томов на пресконференция. В отговор на обвинения, че общинската администрация не работи, кметът даде отчет за проектите, спечелени и подадени от екипа му, като обяви, че стойността им е 5,5 млн. лв. Още няколко на стойност 5,6 млн. лв. са на етап оценка, като се чака и одобрение по проект за изграждането на 3 детски градини, една професионална гимназия и надстрояване на едно от училищата в града за 6,6 млн. лв., стана ясно от пресконференцията на градоначалника.

С 10 млн. лева е намален дългът на общината, което се дължи на сериозна финансова дисциплина. „Ще дам пример със събитията на 5 октомври, когато отбелязахме празника на града. За всички съпътстващи мероприятия сме похарчили 39 440 лв., в което са включени и изграждане на нов паметник, както и събитието на Центъра за личностно и творческо развитие. За сравнение – миналата година за същия повод са похарчени 98 000 лв.“, обясни Томов. По отношение на поръчката, която се отнася за фестивала „Милениум“, която беше обжалвана в КЗК, кметът заяви, че същата е спечелена онзи ден от община Благоевград. Поради напредване във времето и неблагоприятните условия за провеждане на такива събития вероятно фестивалът няма да се проведе до края на годината. Томов каза още, че поръчката за прелеза в кв. „Грамада” се обжалва в КЗК от „Благоустройствени строежи“, което ще забави значително реализацията на проекта, от което губещи са само жителите на квартала.

“Призовавам всички благоевградските фирми да кандидатстват, когато обявим обществена поръчка, защото към момента кандидатстват фирми от всички краища на страната, а е важно и местният бизнес да участва. Чувам, че се пита с кои фирми работи община Благоевград – отговорът е с всички, които кандидатстват. Няма предпочитани и толерирани“, заяви Томов. По отношение на проблемите с инфраструктурата в града и околните села градоначалникът обясни, че до момента са закърпени 6200 кв.м дупки на територията на общината.

На пресконференцията бе разяснена и темата с назначенията в ОбС-Благоевград и отказа на председателите на постоянните комисии към ОбС да ги свикват, докато не бъде назначен юрист и още един технически секретар. Също така по отношение на заканата на председателя на Общинския съвет Андон Тодоров, че съветът ще спре да заседава, секретарят на общината Мария Стойнева обясни, че има внесени няколко доклада от Тодоров, на които той е получил отговор и обяснение на ситуацията. „Има минимални изисквания, които юристът, който трябва да се назначи, да покрива, едно от тях е поне 1 година опит и практика. Предложената от Тодоров кандидатура не отговаря на това изискване. Имайте предвид, че този юрист може да се наложи да представлява ОбС пред ВАС, за целта също ще трябва да има определен стаж“, обясни Стойнева. Тя допълни още, че предишният юрист Петя Гюрова, която напусна в края на август ОбС-Благоевград, е имала необходимия опит, но в заявлението си е описала, че председателят е изразявал постоянно несъгласие с правните й съвети и констатации, както е поставял под съмнение знанията й.

Онзи ден стана ясно, че постоянните комисии към ОбС-Благоевград са с отложени заседания този месец заради липсата на назначен 3-ти технически сътрудник и юрист, според писмо на председателя на ОбС-Благоевград Андон Тодоров.

Що се отнася до техническия сътрудник, Стойнева подчерта, че в този състав екипът сътрудници работи от години и се справя с работата. Освен това кметът Томов заяви, че в общинската администрация има достатъчно юристи, които са на разположение винаги, когато има нужда да се спомогне работата на Общинския съвет. Същото важи и за техническия сътрудник.

По отношение на ОбС-Благоевград Томов каза, че е останал изненадан от проформа фактура за 10 833 лв. за хотелско настаняване в петзвезден хотел в Сандански за семинар на съветниците, за който по-рано излязла информация в медиите, че ще бъде платен от самите съветници. „Когато някой говори пред медиите, трябва да е внимателен и да не подвежда. Този семинар има три теми, което означава, че вероятно ще има и лектори, за чиито разходи по всяка вероятност също ще получим фактури”, допълни Томов.

 

1 коментар

  1. Децата намаляха с 1/3, а ще строят нова гимназия!?! Има празно училище- Девето основно е с 50 деца.

Comments are closed.