Община Дупница иска 50 000 лв. от държавата за ремонт на социалния патронаж и диетичния стол

С проект за ремонт на помещенията на Домашния социален патронаж и Диетично столово хранене ще кандидатства община Дупница, става ясно от докладна записка до местния парламент. Намеренията са проектното предложение да бъде внесено във фонд „Социална закрила“ за финансиране по процедура към целева програма „Подобряване на материалната база на Домашен социален патронаж и/или Обществена трапезария“.
Финансовата рамка на всяко проектно предложение по целевата програма, предвиждащо строително-монтажни работи, изисква най-малко 10% съфинансиране от общия бюджет от страна на кандидата, при финансиране от Фонд “Социална закрила” до 50 000 лв. с ДДС. Въз основа на методиката за оценка е предвидено по-високият собствен принос за реализиране на дейностите да носи на кандидатите по-голям брой точки при формирането на крайната оценка. За да има предимство пред останалите кандидати в процеса на оценка, проектното предложение на община Дупница предвижда собственият принос към общия бюджет за реализиране на дейностите да бъде в размер на 6963,93 лв., или 12,23% от общия размер на средствата. Откритата процедура има за цел обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, оптимизиране на условията на труд, осигуряване на съвременно и енергоспестяващо оборудване на Домашен социален патронаж и обществените трапезарии, утвърдили се като една от най-важните публични функции в условията на кризисната ситуация, пред която е изправено цялото общество. Двете дейности са оценени като изключително ефективни, помагайки на възрастните хора да се справят със създалата се ситуация, адаптирайки се към възникналите нови условия във връзка с последиците от разпространението на COVID-19. Реализирането на програмата се очаква да доведе до постигане на цели като: подобряване на материалната база и социалната инфраструктура за предоставяне на услуги в съответствие с изискванията на действащата нормативна база; подобрена работна среда и повишаване на мотивацията на обслужващия персонал; целесъобразност на разходите – строително-ремонтните дейности/доставката на оборудването са наложителни и важно условие за подобряване на социалната инфраструктура; разумно използване на наличните ресурси – средствата за реализация на проектните предложения следва да са напълно реалистични и съпоставими спрямо броя на крайните потребители на социалната услуга, посочва се в мотивите на докладната.
Откритата процедура има за цел обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, оптимизиране на условията на труд, осигуряване на съвременно и енергоспестяващо оборудване на Домашен социален патронаж и обществените трапезарии, утвърдили се като една от най-важните публични функции в условията на кризисната ситуация, пред която е изправено цялото общество. Двете дейности са оценени като изключително ефективни, помагайки на възрастните хора да се справят със създалата се ситуация, адаптирайки се към възникналите нови условия във връзка с последиците от разпространението на COVID-19. Реализирането на програмата се очаква да доведе до постигане на цели като: подобряване на материалната база и социалната инфраструктура за предоставяне на услуги в съответствие с изискванията на действащата нормативна база; подобрена работна среда и повишаване на мотивацията на обслужващия персонал; целесъобразност на разходите – строително-ремонтните дейности/доставката на оборудването са наложителни и важно условие за подобряване на социалната инфраструктура; разумно използване на наличните ресурси – средствата за реализация на проектните предложения следва да са напълно реалистични и съпоставими спрямо броя на крайните потребители на социалната услуга, посочва се в мотивите на докладната.
Общинските съветници ще вземат решение по предложението на своето заседание на 17 декември.