Община Дупница официално поиска да излезе от ВиК асоциацията

  • Председателят на ОбС Костадин Костадинов: Надяваме се на подкрепа от съседни общини и областния управител

Община Дупница официално поиска да излезе от областната ВиК асоциация. Гласуването ще се състои по време на извънредното заседание на Общото събрание на сдружението, което е насрочено за 27 юли от 11 часа.
Кметът инж. Методи Чимев е изпратил писмо въз основа на решението, което взе Общинският съвет в Дупница на извънредната си сесия на 23 юни. Съгласно процедурата градоначалникът е поискал официално да бъде внесена точка за разглеждане от членовете на събранието. В нея става въпрос за промяна в границите на обособената територия, обслужвана от областната ВиК асоциация, която ще настъпи след оттеглянето на община Дупница.
„Водим разговори със съседните общини и очакваме да бъдем подкрепени в искането си да напуснем. Също така се надяваме областният управител, който представлява държавата, да гласува в наша полза с държавната квота. Отново подчертаваме нашата готовност да се върнем във ВиК асоциацията, след като бъде консолидирана“, заяви пред „Вяра“ Костадин Костадинов.
Председателят на местния парламент обясни и кои са основните причини за желанието на община Дупница да напусне:
„Първата, както вече споменах, е това, че тъй като не е консолидирана, Сапарева баня не влезе в нея и по този начин няма как да бъдем бенефициенти на европейските фондове за модернизацията на ВиК сектора. Втората причина, която също е много важна, е цената на водата за нашите съграждани, която трябваше да се повиши двойно, ако останем в асоциацията. Да, цената на водата в община Дупница следва да бъде завишена, но не толкова рязко. Отделно от това най-голямата причина се крие във факта, че ние нямаме никаква сигурност и гаранции, че ще получим средства, за да направим инвестиции. Знаете, че те са така необходими за изграждането на пречиствателна станция и водопреносната мрежа“.

Димитър ИКОНОМОВ