Община Дупница продава бившето училище в Бистрица и Цигането

Придобива безвъзмездно сградата на бившата банка „Биохим”

Община Дупница планира да продаде три и да придобие безвъзмездно от държавата един имот, става ясно от дневния ред на предстоящото заседание на местния парламент. Първият терен е площадът на ул. „Орлинска” в града, известен като Цигането. С докладна записка кметът Методи Чимев предлага Общинският съвет да вземе решение за неговата продажба чрез публично оповестен конкурс. Имотът е с площ 2150 кв.м, не съдържа сгради и пазарната му оценка, изготвена от лицензиран оценител, е 251 183 лв. Предложението е местният парламент да определи като начална цена за наддаване утвърдената пазарна оценка. Предлага се още имотът да бъде включен в годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, в която в момента не фигурира. Както писахме, към терена е проявен инвестиционен интерес от веригата магазини за бяла, черна и офис техника „Зора”.

Другият имот е бившето училище в с. Бистрица. Теренът е с площ 6276 кв.м, застроена площ 342 кв.м и пазарна оценка 170 340 лв. Предлага се съветниците да определят пазарната оценка като начална цена за наддаване. По неофициална информация  бизнесмен от Варна иска да купи имота, за да изгради хотел. В докладната записка не е посочено, че към терена е проявен инвестиционен интерес. Затова се обърнахме за информация към кмета на Бистрица Кирил Огненски и председателя на ОбС Костадин Костадинов.

„Уведомен бях, че в общината е внесено инвестиционно намерение за закупуване на бившето училище, но не знам подробности”, каза Огненски.

„Нямам информация кой е заявил инвестиционно намерение за училището в Бистрица. Фактът обаче може само да ме радва. Това потвърждава думите ми, че интересът на инвеститорите в общината расте. Знаете ли колко търсени са местата за настаняване в Бистрица?! В Самораново се строи вилно селище със 7 къщи за гости. В Бистрица инвестиционният интерес се увеличава. Така че тези, които се оплакваха и не вярваха на моите думи, да си вземат багажа и да се махат от Дупница”, коментира Костадинов.

За продажба е предвиден и имот с площ 372 кв. м в с. Баланово, в който няма сгради. За терена ще бъде обявен публичeн търг с явно наддаване. Предложението е за начална цена да се приеме пазарната  оценка – 18 718 лв.

Имотът, който общината иска да придобие безвъзмездно от държавата – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е на ул. Никола Лазарков” 10 в Дупница. Това е сградата на бившата банка „Биохим”. Имотът е с площ 309 кв. м, като застроената площ е 301 кв. м. Засега не е ясно какви са намеренията на общинската управа за оползотворяване на сградата, но се иска предварително изпълнение на решението, което предстои да бъде взето. „Предвид състоянието на сградата и опасността, която съществува за преминаващите и влизащите в нея граждани и необходимостта от спешното й привеждане в нормален за ползване вид, считам, че са налице предпоставки на чл. 60, ал.1 от АПК за допускане на предварително изпълнение на настоящото решение”, пише в докладната на кмета Методи Чимев.

Общинският съвет ще се произнесе по предложенията на заседанието си в петък, 25 юни.

Юлияна КОЛЧАКОВА