Община Кюстендил връчи почетен плакет на Христо Тодоров за високи постижения в областта на компютърните науки

Проведе се церемония по дипломиране на учениците от ПМГ“Проф. Емануил Иванов“-Кюстендил. На това събитие от името на кмета Петър Паунов, почетното отличие на Христо Тодоров за високи постижения в областта на компютърните науки връчи Иван Андонов, председател на Общинския съвет в Кюстендил.
Христо Тодоров е зрелостник от Випуск 2022 на ПМГ гр. Кюстендил. Редовен участник и първенец в олимпиади по информатика, информационни технологии, национални и международни конкурси и състезания в областта на компютърните науки.
Христо Тодоров е носител на грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ за 2021 г.. Отличието се връчва от президента на България на ученици, студенти и млади специалисти, постигнали високи резултати с авторски проекти на национални и международни конкурси. Христо Тодоров е награден заради своите три научни и приложни разработки, които са отличени от редица престижни състезания.
През месец май 2021 участва в Regeneron ISEF – най-големия научен панаир в света – като част от националния отбор на България и спечели 2 награди – награда на ACM (една от най-престижните професионални организации за програмисти в света), както и на Тайванския панаир на иновациите (където участва през януари 2022 и печели 3-та награда в категория “Компютърни науки”).

Финалист е и на конкурса на Европейския съюз за млади учени през 2021 година и печели наградата на швейцарския форум за млади таланти с авторски проект. Разработката на Христо Тодоров изследва възможностите за противникови атаки към невронните мрежи и с това помага за предотвратяване на киберпрестъпления.
Христо е единият от финалистите, който взе участие в престижната шест седмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Research Science Institute (RSI). На проведеното на английски език интервю за определяне на българските участници в RSI 2021, жури, състоящо се от специалисти по математика и информатика от ИМИ – БАН и сродни институции, изслуша 8 кандидати и определи двама финалисти и техните подгласници. По време на школата Христо разработи проект, който изследва това как можем да направим изкуствения интелект, използван за анализ на ДНК секвенция, по-прозрачен и надежден.
На Седмата научна сесия на Ученическия институт на БАН, в направление „Информатика и информационни технологии“ получи грамота за отлично представяне с проект на тема: „Физически противникови атаки тип „черна кутия“ с ограничен брой заявки“. Има грамота за отлично представяне и от Двадесет и първата ученическа конференция (УК’21) на УчИМИ. Ръководител на Христо е Кристиан Георгиев, Massachusetts Institute of Technology, САЩ. За своя проект Христо получи и Награда за иновативен принос в дигиталното развитие на сигурността.
Той е един от тримата ученици на ПМГ – стипендианти на „АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ за учебната 2020-2021 година. Стипендиите се връчват за изключителни постижения в обучението и извънкласните дейности. Той работи в област „Природни науки – математика, информатика“.
Освен състезател, Христо е и ментор на Лятната изследователска школа (ЛИШ), където помага на ученици да направят първите си стъпки в сферата на изкуствения интелект. Негови ученици също печелят награди на състезания на УчИМИ.


За него всичко започва от интереса към математиката: „Започнах да ходя на състезания и оттам се запалих по нея. После се пренесе интересът ми към компютърни науки, някъде към шести клас, започнах да играя игри. И така, малко по-малко се запалих към програмирането”.

Успехите на Христо през последните 2 години са:
• Финалист на Regeneron ISEF 2022 (6-14 май 2022 г. в Атланта, Джорджия);
• Grand Award Winner на Bulgarian Innovation Fair (17-18 февруари 2022 г., онлайн);
• Трета награда на Тайванския панаир на науката в категория “Компютърни науки” (януари 2022 г., онлайн)
• Почетна грамота за отлично представяне на 22-ра Ученическа конференция на Ученическия Институт по математика и информатика (22 януари 2022 г., онлайн);
• Първа награда на Осмата секция на Ученическия институт на БАН (22 ноември 2021 г., онлайн);
• Президентска награда “Джон Атанасов” за дебютен пробив в областта на компютърните науки (4 октомври 2021 г., София);
• Специална награда на International Swiss Talent Forum (посещение на събитие в Швейцария през юни 2022 г.) от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) 2021 (17-19 септември 2021 г. онлайн, официално събитието е базирано в Саламанка, Испания);
• Приет за студент в Станфорд, Йейл (и в двата с почти пълна стипендия), Харвард (с пълна стипендия), Техническия университет в Делфт, Американския университет в Благоевград (с пълна стипендия). Ще следва компютърни науки в Станфорд в Калифорния.