Община Кюстендил се бори в две категории за годишните туристически награди

Започна гласуването за годишните награди на Министерството на туризма. Община Кюстендил е с номинации в две категории за 2020 г. Областният град е сред 7-те претендента при „Туристическа дестинация”. Категорията е предназначени за туристически дестинации, предлагащи общи туристически продукти или маршрути с обща стратегия, като могат да участват общини, групи от общини, организации/асоциации на общини и туристически сдружения, свързани с формиране на общи и/или регионални туристически продукти и осъществяване на общ и/или регионален маркетинг.

В категория „Туристическа атракция/обект” е Художествена галерия “Вл. Димитров-Майстора”, а претендентите са общо 11. Наградата е предназначена за туристически атракции/обекти, които могат да бъдат посетени в рамките на определено обявено работно време и предлагащи посещения с екскурзовод и други дейности и услуги като част от цялостната туристическа услуга.

Като туристическа атракция следва да се приема „изкуствено създаден обект с развлекателна цел, предоставящ услуги с познавателна или образователна цел и/или възможности за отдих или забавление“.

В категорията попадат атракции/обекти като музеи, тематични паркове, национални археологически резервати, градини, къщи, крепости и други туристически обекти. Могат да кандидатстват както атракции/обекти, стопанисвани от държавни или общински структури, така и атракции/обекти, които са създадени и се стопанисват от частноправни субекти.