Община Кюстендил ще финансира ин витро процедури и на двойки без сключен брак

Общинският съвет в Кюстендил ще гласува изменение и допълнение на правилника за финансово подпомагане на финансови процедури и дейности по асистирана репродукция на двойки с репродуктивни проблеми, съобщи пред журналисти председателят на ОбС в Кюстендил Михаела Крумова.

Освен на хора, сключили граждански брак, с предложените промени в бъдеще ще могат да се подпомагат и такива, които нямат брак, но живеят на съпружески начала. “Все повече двойки живеят заедно, без да сключват брак”, коментира Крумова. Тя посочи, че през миналата година са осигурени 21 490 лв. от общинския бюджет за 10 двойки.

Сесията на ОбС е насрочена за 30 януари и в нея са включени 30 точки. Съветниците ще гласуват и поставянето на паметна плоча на Иван Момчилов — участник в акцията по спасяването на българските евреи през 1943 г., на дома му в Кюстендил, на бул. “България”. Момчилов е удостоен със званието “Почетен гражданин на Кюстендил” през 1997 г., а през 1991 г. израелската комисия към Държавния институт “Яд Вашем” го провъзгласява за “Праведник на света”.