Община Разлог почисти замърсения участък на река Места край село Елешница

  • Кметът на Разлог Красимир Герчев: За мен е ясно откъде идват отпадъците, дано прокуратурата и РИОСВ намерят извършителите

Община Разлог почисти замърсения участък на река Места край село Елешница. Мястото беше превърнато в нерегламентирано сметище вследствие на безконтролното изхвърляне на битови отпадъци. Те са депонирани в Регионалното депо за неопасни отпадъци – Разлог. По случая се е самосезирала и Районната прокуратура в Разлог.
Кметът Красимир Герчев беше категоричен, че общинските депа за отпадъци не са виновни за това замърсяване.
„За мен причината за замърсяването е ясна, но някои се правят, че не е. Тази река идва отнякъде и когато придойде повече, донася със себе си пластмасови отпадъци и всякакви други боклуци. Нашите депа със сигурност не правят това замърсяване. Нито старото, нито новото депо е до реката и няма как отпадъците да идват от тях. Новото съоръжение покрива всички съвременни изисквания и няма как дори и една хартийка от него да попадне в реката”, коментира пред „Вяра” Красимир Герчев.


Според него причината не се крие в незаконни сечища, каквито слухове се появиха в последно време.
„Има едни стари депа до реката по поречието на Места, но това нека все пак да го проверят компетентните органи. Те трябва да установят откъде точно идват отпадъците. Апелирам да си свършат работата до самия край. Нека прокуратурата, както и РИОСВ, да констатират всичко и да намерят извършителите. След това би трябвало да им наложат и съответните глоби, защото ние, като община, няма как да го направим”, каза още градоначалникът.
Той допълни, че почистването е коствало немалко финансови ресурси на община Разлог:
„Не беше евтино да извършим това почистване. Използвахме специализирана техника и камиони, направихме всичко по предписанието на РИОСВ. Ние не сме замърсителите, но на нас ни се наложи да чистим. Не мога да кажа точно какво беше количеството на отпадъците, но мисля, че бяха десетки тонове”.
Красимир Герчев завърши с апел да не се допуска изхвърлянето на битовите отпадъци във водите на реката. По думите му нейната чистота зависи от всички жители на общината и е важно да се повиши информираността и съпричастността на обществото към опазването на природата.