Община Самоков прие бюджет от 58 216 488 лв. за 2021 г.

Община Самоков прие стабилен Бюджет 2021, без да увеличава размера на местните данъци и такси. Това стана на редовното заседание на местния парламент. Бюджетът е в размер на 58 216 488 лева.

Такива стойности не е имало от поне 10 години насам, коментираха от ОбС. Близо 4 млн. лв. са средствата, осигурени по европейски програми и проекти. Финансирането от държавния бюджет е в размер на 28, 5 млн. лв., а общината очаква да осигури собствени приходи в размер на 25 млн. лв. Тази година разходната част е увеличена с 38% спрямо цифрите от 2020, като по показатели най-сериозно увеличение – 61% има на средствата за социални дейности, след тях завишение с 28 % е предвидено на разходите за благоустрояване, строителство и комунални дейности.

Близо 1 млн. лв. заделя общината в Самоков за здравеопазване, като в тази сума е предвидено закупуване на техника за МБАЛ и съфинансиране на ремонта на хирургичното отделение. Тук са и средствата за издръжка на поликлиниката и др. Близо 14 млн. лв. са предвидени в капиталовата програма на общината, от тях 5 млн. лв. са собствените приходи, около милион са целевите средства от републиканския бюджет, 4 млн. лв. от национални програми, постановления на министерски съвет и др. и 4 млн. лв. по европейски програми и проекти.

Около 1 млн. лв. са собствените средства, предвидени за ремонт на ВиК инфраструктурата и 2,2 млн. лв. за текущи ремонти на улици в града и селата.