Община Самоков спечели наградата “Сграда на годината 2019” за парк “Крайискърец”

Самоковска община бе удостоена с приза в новоучредената категория “Зелени сгради” за парк “Крайискърец”. На тържествена церемония кметът Владимир Георгиев получи престижното отличие. Награда получи и авторът на проекта арх. Олег Николов. Парк “Крайискърец” е инвестиция на община Самоков, като включва елементи на парковата и градската среда. В парка има мрежи от пешеходни и велоалеи, детски кът, модерен Скейт парк, площадка за домашни любимци, кът с пернати обитатели, кътове за отдих, заведение с тераса над реката и езеро с лебеди. Намира се до реката, в центъра на града, а името му е свързано с известния самоковски художник Крискарец. Паркът се превърна в любимо място за отдих и разходки на жителите и гостите на Самоков.

Над 60 са участниците в осемнадесетото издание на традиционния годишен преглед на най-добрите сгради в България. Учреден през 2002 година, Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.
Целта на конкурса е да отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти през съответната година в България, както и свързаните с реализацията им инвеститор, архитект и строител.