Община Сапарева баня тегли 800 000 лв. заем от ФЛАГ за ремонта на ОДЗ „Св. Анна“

ОбС гласува тегленето на кредит за ремонта на ОДЗ „Св. Анна”.

Община Сапарева баня ще изтегли до 800 000 лв. заем от фонд ФЛАГ, за да плати ремонта на ОДЗ „Св. Анна“ , реши местният парламент на заседанието си в сряда. Сумата ще бъде възстановена от ДФ „Земеделие” чрез Програмата за развитие на селските райони, по която бе спечелено финансирането. Поемането на краткосрочен дълг е рутинна операция. Към нея се прибягва, тъй като според договора окончателното плащане по проекта ще се осъществи едва след като обектът е завършен, надлежно приет, отчетен пред ДФ “Земеделие”, проверен от тях и разходите да са одобрени. В същото време общината трябва да плати на фирмите изпълнители.

Както е известно, община Сапарева баня спечели проект за ремонт и модернизация на ОДЗ „Св. Анна” в града и филиалите й в селата Ресилово и Овчарци по Програмата за развитие на селските райони. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 631 360,29 лв., за чието осигуряване е сключен договор с фонда.

Ремонтите в детските заведения в Ресилово и Овчарци вече са завършени, а обновяването на сградата в Сапарева баня предстои.

„Убеден съм, че до края на годината ремонтът ще се направи и децата ще се радват на едно чудесно съоръжение”, коментира кметът Калин Гелев. Стана ясно още, че докато тече ремонтът, ще се наложи децата от Сапарева баня да пътуват. „Стараем се да удовлетворяваме претенциите на родителите, но по процедурите, които трябва да се спазват съгласно Закона за обществените поръчки, има определени срокове за обжалване, за избиране, така че нямаше как да се започне по-рано строителството”, допълни градоначалникът.

Срокът за погасяване на заема, който ще бъде изтеглен, е до 12 месеца.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА