Общинските съветници в Бобошево умуват как да помогнат на Ивайло и Славянка Граховски да възстановят изгорелия си дом

  • Зам.-председателят Гергана Виделова: Ще разкрием банкова сметка за дарения, ще търсим вариант и общината да помогне

Общинските съветници в Бобошево се събират на работна среща във вторник (26 май), за да търсят начин да помогнат на пострадалите при пожара навръх 24 май свои съграждани. „Цяло Бобошево се мобилизира да помага на потърпевшото семейство, но щетите са много големи. В момента чистят доброволци, сред които и служители в общината. Помагат и много бизнесмени. Явор Бошикьов се е ангажирал да осигурява техника. Общинските съветници раздаваме по магазините кутии за дарения. Утре ще се съберем, за да решим на чие име да разкрием банкова сметка за събиране на пари. Ще искаме и среща с кмета Крум Маринов, за да обсъдим какви възможности има общината да отпусне финансови средства”, каза зам.-председателят на Общинския съвет Гергана Виделова.

Както стана ясно, на 24 май голям пожар нанесе щети на три къщи в Бобошево. Има и леко пострадала 76-годишна жена. Най-тежко е положението с къщата на Ивайло и Славянка Граховски. Покривът на домa им, граден от години, е напълно унищожен. Съсипано е почти цялото жилище. От покъщнината не е останало нищо.

„Хората останаха без дом. Ивайло и Славянка цяла нощ хвърляха вода, за да доугасяват и да не пламне отново. Добре че роднини са приютили майката на Ивайло и дъщеря им”, коментираха бобошевци. Очевидци посочиха още, че е имало голямо забавяне на пожарникарите. „Минимум 55 минути чакахме да дойде пожарната, след като им се обадихме”, каза пред представител на „Вяра” собственикът на хранителния магазин, намиращ се срещу изгорялата къща.

Огънят е потушен от съседи и приятели на семейството, както и от огнеборци на противопожарната служба в Дупницa. Причините се изясняват и от пожарната се въздържат да коментират. Оглед на място са направили следователи от полицията в Дупница. По разпореждане на полицията в къщата, откъдето е тръгнал пожарът, не е разчиствано нищо. „Там нищо не се пипа, забранено е”, обясниха съседи.

Пред медиите Граховски разказват, че пламъците тръгнали от пристройка в съседния двор. По думите им пожарът пламнал заради оставена без надзор газова бутилка, с която съседът им варил ракия. Впоследствие пламъците се разпрострели и в техния имот.

„Покривът е унищожен, разчитаме на добри хора. Добре че дойдоха приятели и помогнаха за гасенето”, казва Ивайло Граховски, който в момента е безработен.

Славянка Граховска, която е начален учител в местното училище, разбрала, че семейството й остава без покрив, докато празнувала 24 май с колеги. В далечината видяла пламъци и пушек, излизащи от фамилната къща. „Три поколения живеем в тази къща, трудът на две поколения отиде за секунди”, с мъка казва Граховска.

Посочено бе, че по груби сметки на семейството, за да се възстанови домът им, са нужни около 280 000 лева. В. „Вяра” ще публикува банковата сметка за събиране на даренията, след като тя бъде разкрита.