Общинските съветници приемат плана за новия водопровод в Дупница

 

Трасето от 7,6 км ще минава през северната зона на града, Пиперево, Блатино и Яхиново

 

 

Предложение за изграждане на нов водопровод в северната част на Дупница ще разгледа Общинският съвет на следващото си заседание. С докладна записка зам.-кметът Олга Китанова предлага да бъде одобрен проект за Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПП) за определяне трасето на нова водоснабдителна система за питейно-битово водоснабдяване на северната промишлена зона на Дупница, обхващащ землища на селата Пиперево, Блатино и Яхиново и град Дупница.

Парцеларният план цели осигуряване на проектна основа за водоснабдителна система за питейно-битово водоснабдяване на споменатия район. Проектът включва довеждащ външен водопровод, 250-кубиков резервоар, изпразнителен водопровод и външен захранващ водопровод, става ясно от докладната.

Довеждащият външен водопровод ще захрани резервоара с вода за питейно-битови и противопожарни нужди от магистрален водопровод за водоснабдяване на община Бобов дол. Трасето му преминава през селскостопански имоти, горски ведомствен път в Пиперево и поземлени имоти (ниви) в Дупница, с дължина 500 м.

Резервоарът попада в поземлен имот Дупница с начин на трайно ползване за друг вид застрояване.

Трасето на изпразнителния водопровод дублира трасето на външния захранващ водопровод.

Чрез външния захранващ водопровод от резервоара водните количества за питейно-битови и противопожарни нужди ще се подадат към разпределителната мрежа на зоната. Трасето му минава през поземлени имоти, селскостопански, горски ведомствен път в Дупница и е с дължина 460 м.

След външния захранващ водопровод водата ще се насочва към отделно обособени райони чрез 3 главни разпределителни клонове – с дължини 1617, 1110 и 914 м. Общата дължина на второстепенните разпределителни клонове е 2985 м. Общата дължина на водоснабдителната система  е 7600 м. Общинските съветници ще вземат решение по предложението на заседание на 24 септември (петък). То ще се проведе от разстояние и ще приеме решенията, включени в предложения дневен ред, чрез неприсъствено гласуване. Във времето  от 10 до 16 часа в петък всеки от общинските съветници може да представи в деловодството на местния парламент попълнен и подписан формуляра за неприсъственото гласуване, който ще бъде изпратен на електронната поща, декларирана от съветниците за комуникация с Общинския съвет.

Юлияна КОЛЧАКОВА