Общинският съветник Георги Градевски от Дупница в ареста заради конфликт с роми

Георги Градевски
  • Майката на Асен Христов – Мая: Опрял е пистолет в главата на сина ми, заплашил е внучето и снаха ми

  • Директорът на полицията в областта Елиан Стамболийски: Работим по случая

Общинският съветник Георги В. Градевски е бил задържан, след като заплашвал с пистолет мъж от ромската Гиздова махала в Дупница и семейството му. За случилото се разказаха 35-годишният шофьор Асен Христов и родителите му, които към 17,30 часа в понеделник бяха пред Районното управление на МВР, заедно с още 10-15 жители на квартала. „Казвам се Асен Каменов Христов. Оставил си бях колата за ремонт в село Джерман, когато общинският съветник Георги Градевски ме заплаши”, каза Христов. Тъй като бе извикан от полицаи за справка или показания, той не можа да завърши разказа си. За конфликта разказаха родителите на Асен – Мая и Камен. Те обясниха, че на мястото на инцидента са били 7-годишният син и съпругата на Асен Христов.

Асен Христов

„Общинският съветник Георги Градевски беше задържан. Полицаите му взеха оръжието. Той искаше да става кмет миналата година и дойде при нас, искаше да му помогнеме. Ние му казахме, че не можеме и тогава вече почнаха заплахите. Имаме 4 жалби срещу него. И днеска вижда сино ми в Джерман, хваща го и почва да го бие. Асен е бил в един сервиз в Джерман, Георги му опира пистолет в главата. Искал е да го застреля, със семейството му. Казал му: „Е сега те приключвам за 2 минути – и тебе, и семейството ти!”. Може ли такова нещо, детето е на 7 годинки и той че го рита. Става въпрос за внучето ми. С тях е била и снахата Юлия, вадил е пистолет на внучето и на снахата. Това е опит за убийство! Как може да заплашва дете на 7 годинки!”, каза майката на Асен Христов.

Родителите на Асен – Мая и Камен

„Не искаме да работиме за него и оттогава постоянно го заплашва. Ние не работим за никого”, добави Мая.

„Камен Христов Евтимов се казвам и съм бащата на Асен. Искаме веднага да затворят Георги и най-бързо производство да се даде”, допълни Камен Евтимов, който държеше в ръцете си бланка от жалба до полицията, която все още не беше попълнил изцяло.

Пред полицията се бе събрала група.

„Полицаите ни обръщат големо внимание и сме благодарни на полицията”, заяви Асен Методиев Барямов, който се представи като дядо на Асен Христов. Ромите разказаха, че научили за инцидента, след като Асен Христов се обадил на родителите си по телефона. Те тръгнали веднага към управлението и видели Градевски да слиза от колата си – черен мерцедес със софийска регистрация, която беше паркирана на паркинга срещу полицията.

За информация и коментар потърсихме началника на управлението Борислав Динев, който не отговори на повикването. Вярно ли е, че общинският съветник Георги Градевски е арестуван, попитахме директора на Областната дирекция на МВР – Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски. „В момента се извършва проверка, колегите работят. Не мога да дам информация”, бе отговорът на Стамболийски.

Камен Евтимов

Георги Градевски запазва правото си на отговор. Както е известно, на последните местни избори Градевски се кандидатира за кмет на община Дупница от политическа партия АБВ. Загуби вота, но бе избран за общински съветник. Впоследствие напусна АБВ и остана в Общинския съвет като независим. Гpaдeвcĸи e бил фyтбoлист в България и чужбинa. Зaвъpшил e финaнcи и paбoти в ĸoнcyлтaнтcĸaтa cфepa в Coфия.