Общинският съвет запази цените на такситата и завиши броя на децата в детските градини в Благоевград

Съветниците разгледаха близо 40 точки, сред които цените на таксиметровите услуги в града, броя на децата в групите в детски градини и други.
Общинските съветници в Благоевград приеха решение относно сформиране на първа възрастова група и завишаване броя на децата във втора, трета и четвърта възрастова група в общинските детски градини в града.
Увеличението е функция и резултат от подадени заявления на родители на неприети на този етап деца, коментира пред БТА Ивайло Златанов – председател на Комисията за образование, култура и вероизповедания към Общински съвет – Благоевград. Той посочи, че целта е да се създадат условия и да се приемат всички деца в детските градини, като завишаването е с две до три деца в група. Броят на деца в една възрастова група е 25, приемът на още две или три деца няма да затрудни работата в групите, тъй като анализите на предходните години и подадените данни от общинската администрация показват, че средната посещаемост в група е между 14 и 16 деца, посочи Златанов. Той допълни, че увеличеният прием няма да повлияе учителите в съответните групи да вършат ефективно възпитание и създаване на навици в децата.
Дебат в залата предизвика предложение за увеличение на тарифата за километър пробег на таксиметровите услуги в града. В Общинския съвет беше внесено предложение за увеличение на минималната и максималната тарифа с десет стотинки, по искане на част от таксиметровите фирми в града.

Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране (КИИНП) към Общинския съвет излезе с предложение за увеличение само на горния праг на тарифата с десет стотинки. Пред общинските съветници се изказа собственикът на „Еко такси“ в Благоевград Спас Калаузки от името на още две фирми – „Мега шанс“ и „Тип топ такси“, който посочи, че в момента всички таксиметрови фирми работят на минимална тарифа от 75 стотинки и всеки може да увеличи цената за километър пробег до максималния праг от един лев. В отговор собственикът на „О.К. такси“ Росен Начев каза пред общинските съветници, че актуализацията е необходима поради увеличените цени на горивата и други фактори, които влияят на икономическата обстановка. Той посочи, че за да се осигури по-добро качество на работата и подобряване на екологичността на транспорта, увеличението е необходимо.
Общинските съветници също се включиха в диспута с мнения „за“ и „против“ увеличаване на минималната и максимална цена за километър пробег. И двете предложения – на общинската администрация и на КИИНП не бяха приети и таксиметровите фирми в града ще продължат да работят на 75 ст. минимална и един лев максимална цена за километър пробег.
Общинските съветници гласуваха единодушно предложение за присъждане на звание „Почетен гражданин“ на бившия директор на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска) Кирил Войнов Михайлов, както и на бившия генерален директор на Строително-монтажен комбинат в града Спас Бащенски. Предложението беше направено от бившия градоначалник на Благоевград Лазар Причкапов по случай 35 години от изпълнението на строителната програма за обновлението на Благоевград по повод посещението на Дипломатическия корпус.