Обявиха Благоевград за високорискова зона за африканска чума

В Благоевградско стопаните трябва доброволно да заколят домашните прасета до 10.09., е препоръчано от Областната епизоотична комисия.
  • 20 от над 100 домашни прасета тип “заден двор” са умъртвени в община Рила

  • Чакат се резултатите от намерените останки от диво прасе в Кюстендилско

До 10 септември собствениците на домашни прасета в населените места на Благоевградска област трябва доброволно да ги заколят. Това препоръча след заседание Областната епизоотична комисия в Благоевград, съобщи БНР. Спешното решение бе взето предвид увеличаващия се риск от поява на нови огнища от африканска чума по свинете в региона. Също така Благоевградска област е обявена за санитарна зона с висок риск от разпространение на опасната зараза. Директорът на ОДБХ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов каза, че в Благоевградска област се намират външна и вътрешна европейска граница. Няколкото гранични пункта и преминаването на международни транспортни трасета е причината от днес регионът да е обявен за високорисков от възникване на огнища от африканска чума по свинете. Срокът до 10 септември е препоръчителен за стопаните на домашни прасета. След тази дата, при евентуалната проява на огнище от заразната болест на територията на региона, мерките ще бъдат крайни. Направена е организация с кметовете от 14-те общини на региона за получаване на обезщетенията от 300 лв. на стопанство, което доброволно е евтаназирало животните, подчерта областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Сериозен е контролът и в попадналите като санитарни горски зони в горските стопанства на Якоруда и Елешница, уточни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Същевременно стана ясно, че само 20 от над 100 домашни прасета тип “заден двор” са умъртвени в община Рила, казаха от администрацията. Едно от обясненията е, че след епидемията от бруцелоза по козите през 2015 г., когато бяха евтаназирани над 600 животни, включително и няколко прасета, местните хора все още са травмирани и не са съгласни да се прави евтаназия на домашни животни. Споменът за върлувалата преди години по Рилското корито бруцелоза все още не е отминал, затова местните хора не са съгласни да умъртвяват доброволно прасетата си, каза заместник-кметът на общината Лазар Чавков. “Беше стрес за стопаните, а и тия, които бяха заразени с бруцелозата, продължават при тях нещата”.

Също така се чакат резултатите от взетата проба на намерените части от труп на диво прасе в Кюстендилско. Те са открити на територията на област Кюстендил на 20-ина метра от граничната бразда със Сърбия, в района на село Киселица. В найлонов чувал е открита кожа и преден крайник на животното. Взетата проба ще бъде анализирана в референтната лаборатория в София. Останките са загробени, извършена е дезинфекция на мястото. Експертите от Областната дирекция по безопасност на храните предполагат, че в случая се касае за бракониерска дейност, а не за случай на африканска чума.

„Ако обаче се окаже, че пробата за свинска чума е положителна, веднага ще свикаме извънредно заседание на Областната епизоотична комисия“, допълни зам. областният управител д-р Матей Попниколов.