Обявиха обществена поръчка за рекултивацията на закритото сметище край Дупница за около 7 000 000 лв.

  • Районът ще бъде превърнат в гора

Община Дупница обяви обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране, изпълнение на строителството и авторския надзор за „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци” край града. Прогнозната стойност на всички дейности по рекултивацията е около 7 000 000 лева. След затварянето му от 1 януари 2018 г. сметището край Дупница се самозапалва постоянно, а единственото решение на проблема е рекултивацията, казват от общината.

Сметището в м. Злево край Дупница е на терен от около 200 декара. Сметонасипването там е започнало преди повече от 60 години върху терен с денивелация около 75 метра, а откосите са много стръмни с височина, достигаща над 100 метра. С отпадъци са замърсени към 80 декара терени, а приблизителният депониран отпадък с годините е внушителните 465 000 куб.м.

И след затварянето му сметището се самозапалва постоянно, особено при дъжд и при горещините лятото.

Районът при жк „Бистрица” и близкото с. Джерман е постоянно обдимен. РИОСВ наложи глоби на общината и за неправилна експлоатация – на сметището има претоварна площадка, която още се използва. Според проекта за рекултивация след всички дейности районът ще бъде затревен, ще бъдат засадени 17 322 бр. дървесно-храстова растителност, а районът – превърнат в гора. В обявата за избор на изпълнител е записан срок за изпълнение 515 дни./БНР